Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Temná stránka New Yorku: Odhalili nacistickú štvrť, v ktorej platia zákony ako z Tretej ríše

Hitler bol kedysi populárny aj v USA. Zobraziť galériu (2)
Hitler bol kedysi populárny aj v USA. (Zdroj: thinkstock)

NEW YORK - V Spojených štátoch pretrvávajú nacistické maniere. Aj keď od zverstiev Hitlerovej Tretej ríše uplynul už dlhý čas, v New Yorku nájdete štvrť, kde sa niektoré zákony nacistov stále uplatňujú. Ako je to možné?

V New Yorku stále pretrvávajú nacistické praktiky. Konkrétne v Yaphanku na Long Islande, kde nacisti v tridsiatych rokoch minulého storočia založili Siegfrídov tábor, píše britský Telegraph. Dnes by sa tam nasťahovať nemohol hocikto. Musel by spĺňať určité podmienky, do ktorých spadá aj farba pleti.

Dnes túto štvrť kontroluje nemecko-americká osídľovacia liga (German American Settlement League - GASL). Asi sto kilometrov na východ od New Yorku tak stále existuje oblasť asi 50 domov, kde bývajú výhradne ľudia "nemeckého pôvodu".

V roku 1938 sa v Siegfrídovom tábore konali nacistické pochody

Vyhradené miesta len pre bielych však porušujú americké zákony. "Od vzniku v roku 1937, Americko-nemecká liga vylučuje farebných ľudí z členstva či rekreačných programov v prospech tých, ktorí majú nemeckých predkov," nechal sa počuť jeden z nespokojencov.

Philip Kneer a Patricia Flynn-Kneer, ktorí majú nemeckých predkov, kúpili dom v tejto oblasti v roku 1999 iba za 70 tisíc dolárov. Keď svoj dom chceli predať, nastali problémy. Inzeráty nemohli zdieľať na verejnosti, mohli tak urobiť iba prostredníctvom Americko-nemeckej ligy.

Nemecká vlajka a nacistické logo

"Cítime sa tu ako uväznené zviera v klietke. Je to strašné pre každého - deti, pre nás a dokonca aj pre našich psov," povedal Kneer pre New York Times. Preto sa celá štvrť podobá na bielu, uzatvorenú komunitu. V miestnej klubovni majú dokonca vyvesenú nemeckú zástavu a nad ňou nacistické logo.

Komunita sa bráni

"Aj keď nám tu už nepochodujú hnedé košele, stále tu existuje diskriminácia a nikto s tým nič nerobí," vyjadril sa právnik, ktorý zastupuje manželov Kneerových. Pokusy zmeniť zákony stroskotali. Robert Kessler, prezident ligy GASL, nechcel vôbec nič komentovať. Odmietol tvrdenia manželov. Podľa neho sa predpisy v štvrti dezinterpretujú a aktivity páru sú iba odveta za to, že sa svojho domu nemôžu zbaviť.

O histórii štvrti takmer nikto nevie

Ulice v Yaphanku boli v tridsiatych rokoch pomenované po Adolfovi Hitlerovi, Josephovi Goebbelsovi či iných vysokých pohlávárov Tretej ríše. V časoch najväčšej slávy nacistov sa v Siegfrídovom parku konali pochody a ľudia mávali nacistickými vlajkami a symbolmi.

Po druhej svetovej vojne sa komunite podarilo obnoviť svoje práva. "Väčšina ľudí ani len netuší, čo sa tu všetko odohralo," dodal prezident združenia Robert Kessler.

Viac o téme: ŠtvrťNew YorkNacisti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu