Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Muž, ktorý daroval Hitlerovi život: Druhá svetová vojna sa nemusela nikdy odohrať

Henry Tandey svoje rozhodnutie neskôr oľutoval Zobraziť galériu (2)
Henry Tandey svoje rozhodnutie neskôr oľutoval (Zdroj: Thinkstock, Twitter/Imágenes Históricas)

LONDÝN - Mladík namieril pušku na zraneného nemeckého vojaka, ktorý sa pokúšal utiecť z francúzskeho bojiska. Ich oči sa stretli a mladý Henry zložil zbraň. Nemec mu prikývol na znak vďaky a zmizol. O pár rokov neskôr uvidel tie isté oči. Patrili nacistickému monštru.

Muž, ktorý počas prvej svetovej vojny ušetril život Adolfa Hitlera, bol britský vojak Henry Tandey. Narodil sa v roku 1891 v Leamingtone a bol držiteľom vojenských medailí a čestných vyznamenaní za statočnosť počas prvej svetovej vojny. Henry v roku 1926 odišiel z armády a odsťahoval sa do Coventry. O 14 rokov neskôr sa mesto po nacistickom bombardovaní premenilo na horiace peklo. Vtedy svoj súcit oľutoval. „Mohol som to zastaviť,“ úzkostlivo si pomyslel.

 

Pápež chcel Hitlerovu smrť: Tajný príbeh, ako sa Vatikán snažil zabiť nacistického tyrana

Počas prvej svetovej vojny urobil Henry jedno životné rozhodnutie, ktoré dramaticky zmenilo budúcnosť sveta. Na francúzskom bojisku mohol zastreliť zraneného nemeckého desiatnika, ktorý sa pokúšal utiecť. Namieril naňho pušku, ale potom si to rozmyslel. Vtedy sa 29-ročný Hitler druhýkrát narodil. „Nepáčilo sa mi strieľať na zraneného muža,“ povedal Henry v roku 1940. „Ale keby som bol vedel, kto sa z neho stane,... dal by som dnes desať rokov života za to mať vtedy päť minút jasnozrivosti,“ priznal Henry, ktorý až o viac ako dvadsať rokov neskôr zistil, akú príležitosť mu osud ponúkol.

Správy o Hitlerovom úteku nemusia byť fantazmagórie: Vyšetrovatelia objavili v Berlíne dôkaz!

V roku 1938 Henrymu volal šokovaný britský predseda vlády Neville Chamberlain. Vrátil sa zo stretnutia s Hitlerom, na ktorom sa ho snažil odhovoriť od vojny. Chamberlain za ním cestoval do jeho bavorského sídla, kde mu Hitler ukázal aj reprodukciu obrazu talianskeho vojnového maliara. Na výjave bitky pri Ypres z roku 1914 bol vojak, ktorý niesol na chrbte zraneného kamaráta. Bol to Henry Tandey. Hitler toho mladíka dobre poznal. „Ten muž ku mne prišiel tak blízko, že ma mohol zabiť. Myslel som, že Nemecko už nikdy neuvidím,“ povedal Hitler Chamberlainovi. Na moment, keď sa pozeral smrti priamo do očí, nikdy nezabudol. Henryho považoval za svojho záchrancu a Chamberlaina požiadal, aby Henrymu v jeho mene poďakoval a zaželal mu len to najlepšie.

Bitka pri Ypres, v popredí je Henry Tandey
Zobraziť galériu (2)
Bitka pri Ypres, v popredí je Henry Tandey  (Zdroj: greenhowards.org.uk)

Viac o téme: HitlerHenry Tandey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu