Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Američania budú mať nové bombardéry: Jadrový útok na akúkoľvek časť Zeme!

B-2 Zobraziť galériu (2)
B-2 (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký výrobca "neviditeľných" bombardérov B-2 Northrop Grumman vyhral tender Pentagónu na vývoj a produkciu bombardovacích lietadiel dlhého doletu novej generácie. Ide o najväčšiu zákazku amerického ministerstva obrany za viac ako desať rokov.

Posledné proroctvo Baby Vangy o Európe: Rok 2016 bude najväčšou skazou

Podľa agentúry Reuters by mala zákazka dosiahnuť hodnotu až 80 miliárd dolárov (cca 72,5 miliardy eur) v prípade, že letectvo nakúpi všetkých 100 bombardérov, ktoré majú byť vyrobené. Jedno lietadlo by mal vyjsť na 564 miliónov dolárov, náklady na jeho vývoj a výrobu na 21,4 miliardy. Northrop Grumman tak porazil v súťaži spoločnosti Boeing a Lockheed Martin, ktoré v boji o túto zákazku spojili svoje sily.

Nové lietadlo zatiaľ nemá oficiálne meno, označované je iba ako B-3. Rovnako ako jeho predchodca bude vybavené technológiou stealth tak, aby ho skryla pred ultramodernými radarovými a raketovými zariadeniami vyvinutými Ruskom a Čínou. Na palube budú rovnako umiestnené rušičky, ktoré znemožnia ho detekovať.

Bombardér B-2 dostane nasledovníka.
Zobraziť galériu (2)
Bombardér B-2 dostane nasledovníka.  (Zdroj: SITA/AP)

Superlietadlo zvládne akýkoľvek let z USA bez zastavenia a prenikne hlboko za nepriateľské línie. Podľa Pentagónu by sa tak malo udiať bez posádky a za predpokladu, že dokáže tankovať palivo vo vzduchu. Americká šéfka vojenského letectva Deborah Lee Jamesová uviedla, že Spojené štáty budú mať možnosť spustiť letecké údery, ktoré by boli schopné zasiahnuť akékoľvek miesto na Zemi. Netreba snáď ani pripomínať, že B-3 okrem konvenčnej munície môže niesť aj tú jadrovú.

Otázkou preto zostáva aj nutnosť maximálneho zabezpečenia proti hacknutiu, a to najmä zo strany teroristov, aby sa táto extrémna zbraň nedostala do nesprávnych rúk a neobrátila sa proti svojim pánom. "Letectvo urobilo správne rozhodnutie pre bezpečnosť nášho národa," povedal Wes Bush, predseda predstavenstva, generálny riaditeľ a prezident spoločnosti Northrop Grumman. Nový bombardér by mal v prevádzke do polovice 20-tych rokov.

 

Viac o téme: B-2
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu