Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusi chcú v roku 2017 kolonizovať Mars: Už dva roky trénujú makaky, návrat nie je istý

Rusi sa chystajú poslať do vesmíru opice. Zobraziť galériu (3)
Rusi sa chystajú poslať do vesmíru opice. (Zdroj: repro YouTube)

MOSKVA – Ruský vesmírny program prišiel so staronovým nápadom. Nakoľko opice vydláždili cestu na Mesiac, mali by pomôcť aj pri snahe o kolonizovanie Marsu. A tak ruskí odborníci už asi dva roky trénujú štvoricu makakov, ktorých chcú poslať na červenú planétu – spiatočnú letenku im však zatiaľ nezabezpečili.

Tréningový program začal v 80.-tych rokoch v Ústave biomedicínskych problémov, kde na špeciálnych farmách odchovali tie najinteligentnejšie primáty. Z nich vybrali štyroch „šťastlivcov“, ktoré na základe kognitívnych schopností a zručností majú najväčšiu šancu zvládnuť narábanie s joystickom a triafanie sa do cieľa, ako informuje webstránka denníka Daily Mail.

Rusi chcú v roku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Po zvládnutí každej úlohy dostanú trochu ovocnej šťavy, aby nestratili motiváciu. Čakajú ich totiž aj jednoduché matematické a logické hádanky. Na konci výcviku by mali zvládnuť splniť zoznam denných úloh bez problémov, a to by sa malo stať v roku 2017. Časom dokonca budú školiť ostatné opice, ktoré za nimi priletia.

„Snažíme sa dosiahnuť čo najväčší rozvoj ich inteligencie, aby sme ich mohli použiť na prieskum priestorov mimo našej obežnej dráhy,“ vysvetľuje doktorka Kozlovská. Spolu so svojím tímom dúfa, že budú mať dosť času správne vycvičiť makakov, ktorých vyšlú na šesťmesačnú misiu na Mars. Priemerne sa dožívajú 25 rokov. Nie je však isté, či Rusi budú mať záujem vrátiť makaky aj späť na Zem.

Rusi chcú v roku
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Smutná história cestovanie zvierat do vesmíru predznamenáva, že zvieracie spolky budú proti takejto ceste. Prvým primátom, ktorý bol vyslaný mimo Zem, bol Albert v júni roku 1948. Počas letu z americkej vojenskej základne sa však udusil a zomrel. Albert II zase o rok neskôr zomrel pri dopade. Prvá opica, ktorá kozmický výlet prežila, bol Yorick. Dlhší let (16 minút a 39 sekúnd) však zvládol Ham, a to až v roku 1961.


Smutný príbeh, ktorý dojme aj po 55 rokoch: Poslúžil vede, tá ho nechala zomrieť samého


Rusi naopak preslávili psích vesmírnych cestovateľov. Začiatkom roka 1951 Sovieti vyslali Dezika a Cigana na obežnú dráhu, obaja sa vrátili. Najznámejším je však pes Lajka, ktorý sa v roku 1957 v kozmickej lodi Sputnik 2 stal prvým živočíchom na obežnej dráhe, s jeho návratom sa však nerátalo. Prečo sa Rusi rozhodli opäť využiť zvieratá po všetkých týchto pokusoch, jasné nie je.

Viac o téme: RuskoAlbertLajkaZvieratá vo vesmíre
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu