Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Záhadný koniec generála Tretej ríše: Lekár prezradil, čo urobil s jeho mŕtvym telom

Erwin Rommel
Erwin Rommel (Zdroj: Profimedia)

BERLÍN - Hitler v októbri 1944 prinútil generála Erwina Rommela spáchať samovraždu. Hrozivé okolnosti jeho smrti však vyšli najavo až oveľa neskôr. Nacisti totiž ošetrujúceho lekára prinútili, aby sa pokúsil mŕtvolu za každú cenu oživiť.

Policajná správa, ktorá sa v Nemecku objavila v roku 1960, poukazuje na nacistické sprisahanie, ktoré malo zakryť nútenú samovraždu hrdinského poľného maršala Erwina Rommela. Ten bol nacistami prinútený spáchať samovraždu pomocou otravy kyanidom po tom, ako mu nevyšiel pokus o atentát na Hitlera. Rommel si mal vziať život výmenou za to, že ušetria jeho rodinu od pomsty.

Na detskom ihrisku sa objavil démonický znak: Odhalili záhadu nacistického bunkra

Rommelova rodina verila, že generál zomrel na infarkt počas bombardovania jeho vozidla. Skutočnosť však bola úplne iná. Detaily smrti mal zakryť doktor Friedrich Breiderhoff, ktorého nacisti prinútili sfalšovať Rommelov úmrtný list, uviedol Daily Mail.

Mal som oživovať mŕtvolu

„Nariadili mi, aby som sa ho pokúsil resuscitovať a zakázali mi prezradiť, že bol už mŕtvy,“ povedal polícii Breiderhoff, ktorý mal Rommela oživovať napriek tomu, že to už bolo márne. Začal teda s masážou srdca a umelým dýchaním. „Cítil som, že Rommel bol už úplne mŕtvy muž. Potom mi dôstojník SS nariadil, aby som mu z úst odstránil zvratky a našiel som v nich prázdnu kyanidovú kapsulu pokrytú žltým a hnedým hlienom,“ opísal. Na želanie vrchného velenia ozbrojených síl musel do úmrtného listu napísať, že Rommel zomrel na infarkt.

Od lekára si zároveň generáli SS vynútili mlčanlivosť pod hrozbou, že ak niečo prezradí, následky ponesie celá jeho rodina. O štyri dni nacisti Rommela so všetkými poctami pochovali ako hrdinu bez toho, aby niekto poznal skutočné okolnosti jeho smrti. Bol totiž až príliš obľúbenou osobnosťou nemeckého národa.

Viac o téme: NacistaErwin RommelPúštna líška
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu