Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vedci majú zázračnú kvapalinu: Zachráni životy aj v beznádejných prípadoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BOSTON - Hovoria im kyslíkové injekcie a mohli by predstavovať nádej pre pacientov, ktorí sa dostanú na hranicu života a smrti. Ide o špeciálnu kvapalinu, ktorá obsahuje mikročastice kyslíka a lekári by ju mohli pacientom podávať injekčne vpichom do žily. V praxi to znamená, že by sme dokázali prežiť aj bez dýchania.

Bez kyslíka by život na zemi nebol možný, ale to isté sa už nedá povedať o dýchaní vzduchu a platí to aj pre ľudí. Vedci totiž pracujú na tom, aby dokázali pomôcť ľuďom, ktorým zlyhajú pľúca alebo majú zablokovanú priedušnicu, uviedol Themarysue.com. Vyvinuli mikročastice naplnené kyslíkom, ktoré môžu okamžite vstreknúť do krvného obehu a udržať človeka nažive v čase, keď ho nie je možné pripojiť k prístrojom.

Záhadný koniec generála Tretej ríše: Lekár prezradil, čo urobil s jeho mŕtvym telom

Ide o častice veľkosti 2 – 4 mikrometrov, ktoré nesú malé bubliny plynného kyslíka. Keby boli mikročastice väčšie, ich prítomnosť v krvnom riečisku by mohla byť smrteľná. Kapsule kolujúce v krvi sa zrážajú s červenými krvinkami a do buniek prenášajú kyslík. Injekčná metóda bola v laboratóriu  taká úspešná, že sa vedcom pomocou nej podarilo udržať nažive králiky so zablokovanou priedušnicou až 15 minút. Podobným spôsobom by mohli predĺžiť život pacientom, ktorí prestali dýchať, či majú poškodené pľúca a potrebujú akútny lekársky zásah.

Vedci o nich snívajú už 35 rokov

Prevratná myšlienka sa podľa Medicaldaily.com zrodila v hlave doktora a profesora Johna Nagi Kheira z Bostonskej detskej nemocnice. Malý pacient so zápalom pľúc, ktorého ošetroval, zomrel v dôsledku rapídneho zníženia hladiny kyslíka v krvi. Jeho náhla smrť lekára trápila natoľko, že dostal nápad, či by sa kyslík nedal do žíl aplikovať aj injekčne. Onedlho zistil, že vedci sa už od roku 1980 pokúšali vytvoriť kyslíkové mikročastice a iniciatívne na ich výskum nadviazal v laboratórnych podmienkach. Hoci sa mu s kolegami pomocou mikročastíc podarilo niekoľko minút udržať nažive pokusné zvieratá, technológia je zatiaľ nedokonalá. Vedci však pracujú na jej vývoji.

Viac o téme: DýchanieKyslíková injekciaMikročastica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu