Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Na sociálnych sieťach zúri nebezpečný fenomén: Toto robia zúfalé mladé ženy kvôli deťom!

Veľmi nebezpečná zábava. Zobraziť galériu (3)
Veľmi nebezpečná zábava. (Zdroj: Repro Instagram, Facebook)

BRATISLAVA – Zas a znova odborníci varujú pred nástrahami, ktoré na užívateľov sociálnych sietí číhajú na internete. Najnovšia „zábavka“ niektorých indivíduí je však poriadne cez čiaru. Novým zvláštnym trendom je digitálny únos, ktorého podstatou je ukradnutie fotografie cudzieho dieťaťa a vydávanie ho za svoje vlastné. Istá subkultúra, väčšinou mladých žien, pritom používa skratku #babyrp, teda „baby role play“.

Ide teda o jasné predstieranie, že dieťa na fotografii je vlastné, pričom s dotyčnou osobou nemusí mať väčšinou nič spoločné. O tejto absurdnej úchylke sa presvedčila aj Danica Pattersonová a jej dcérka. Istý muž z New Yorku na Facebooku zdieľal fotky iba štvorročnej Bryleigh a tvrdil, že je jeho potomkom.

Muž, vystupujúci pod menom Ramon Figueroa pod fotkou Bryleigh, mimochodom narodenej v Dallase, napísal: „Moja dcéra vašim synom jedného dňa zlomí srdcia. Je to dievčenská verzia mňa.“ Danica to zistila tak, že jej niekto zo známych poslal odkaz na tento profil. Ako sa dalo čakať, bola tým úplne zhrozená: „Bola to moja dcéra! Všade na jeho stránke. Je to asi jediná vec, o ktorej môžem povedať, že je skutočne desivá.“

Veľmi nebezpečná zábava.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro Instagram, Facebook)

Podobne sa cítila aj Lindsey Parisová z Atlanty, ktorej fotky 18-mesačného syna si privlastnila istá mladá slečna. „Nie je moje dieťatko roztomilé? Milujem jeho ryšavé vlásky,“ písala pod fotkou cudzieho dieťaťa. Lindsey tejto digitálnej únoskyni napísala, na čo tá zmazala fotografiu a pravej mamičke sa ospravedlnila.

Spoločnosť Facebooku takisto reagovala na vzniknutú situáciu: „Tento typ obsahu porušuje naše pravidlá. Hneď, ako nás rodič alebo opatrovník na takúto udalosť upozorní, čo najrýchlejšie tento obsah odstránime.“ Ako podmienku však uvádza, aby vlastník fotografie nejakým spôsobom dokázal jej pravosť a originalitu.

Veľmi nebezpečná zábava.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro Instagram, Facebook)

Táto virtuálna hra na matky a otcov však môže byť veľmi nebezpečná. Vznikajú už totiž aj virtuálne adopčné agentúry, ktoré ponúkajú fotografie detí, z ktorých si môžu po materstve túžiace mladé ženy vystavať dokonalú rodinu. Údajne si okolo toho vymýšľajú aj celý príbeh o pôrode a o tom, ako sa dieťa dostalo do starostlivosti takejto agentúry.

Niektorí členovia takýchto skupín sú však nápadne fixovaný na detskú nahotu alebo žiadajú detaily o kŕmení a prebaľovaní dieťaťa. Dokázateľne boli niektoré fotografie použité aj ako pornografický materiál. Odbavovanie sa na deťoch, ktorých fotky sa ocitli na sociálnych sieťach, sa prevalilo už v roku 2013. Treba sa tak vždy zamyslieť nad tým, čo budete zdieľať na sociálnych sieťach a precízne si nastaviť ochranu súkromia.

Viac o téme: únosSociálne sieteDigitálny únos
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu