Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Pripravte sa na problémy, tvrdia vedci: Klimatické zmeny závratne menia leteckú dopravu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Aj lietadlá musia vo výškach bojovať s klimatickými zmenami, hovoria odborníci, podľa ktorých bude musieť čeliť letecká doprava viacerým komplikáciám. Dôsledky sa prejavia na meškaní letov, ale aj kolapsoch liniek.

Extrémne silné vetry vyvolané globálnym otepľovaním budú podľa vedcov z americkej Madisonskej univerzity spôsobovať meškanie diaľkových letov, pretože lietadlá budú musieť vzdorovať novým podmienkam. „Dlhšia doba letu bude znamenať aj zvýšenú spotrebu paliva,“ doplnil vedecký pracovník Kris Karnauskas so spresnením, že zvýšená miera CO2 v atmosfére môže zosilňovať atmosférickú cirkuláciu, uvádza Daily Mail.

Dráma počas letu na dovolenku na Ibizu: Partičke Britov nechceli naliať, cestujúci zažili peklo

Výskum ukázal, že už len malé predĺženie letu môže mať dopad na nárast emisií uhlíka v atmosfére, pričom v globálnom meradle sa letecká doprava podieľa na 3,5 % emisií skleníkových plynov. Vedecké závery vychádzajú z niekoľkoročného porovnávania príletových a odletových záznamov liniek medzi Honolulu a severoamerickým západným pobrežím, ktoré pochádzajú od štyroch rôznych dopravcov z posledných dvoch desiatok rokov.

Tvrdý dopad na letecký priemysel a životné prostredie

Keďže vetry na spomínanej trase fúkajú od západu na východ, spiatočný let býva väčšinou rýchlejší a bez ohľadu na leteckého dopravcu boli časy letov porovnateľné. Rýchlosť vetra sa pritom menila z roka na rok, keďže v rovníkovej časti Tichého oceánu teplota neustále stúpa a klesá, pričom sa menia aj atmosférické vlny.

Zmeny klímy a teda aj časy letov budú mať podľa odborníkov dopad na letecký priemysel, hoci rozdiely sú priemerne len niekoľkominútové. Len v USA sa denne uskutoční asi 30-tisíc komerčných letov a ak budú priemerne o minútu dlhšie, povedie to k nárastu 10 miliárd kilogramov emisií CO2 v ovzduší za rok. 

Viac o téme: LietadloKlimatické zmeny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu