Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Zima alebo horúčavy? Štúdia odhalila, pri akých teplotách nás najčastejšie čaká smrť!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Chladné počasie je zdravie a životu oveľa nebezpečnejšie ako horúčavy. Zistil to medzinárodný tím vedcov skúmajúci 74 miliónov úmrtí v 13 krajinách sveta medzi rokmi 1985 až 2012. Mierne vychýlenie teplôt od priemeru je pritom prekvapivo nebezpečnejšie ako teplotné extrémy.

Prečítajte si aj: Jednoduchý cvik odhalí, či máte zdravý mozog: O všetkom rozhoduje dvadsať sekúnd!

Štúdiu zverejnenú v lekárskom odbornom časopise The Lancet vypracoval vedecký tím pod vedením Antonia Gasparriniho z londýnskeho inštitútu pre výskum hygieny a tropických chorôb. Tím uvádzal údaje o úmrtí do súvislosti s ideálnou teplotou v tej ktorej krajine. Chladnejšie počasie pritom údajne mohlo za úmrtia ľudí dvadsaťnásobne častejšie ako nadmerné teplo.

Podľa autorov ide o doposiaľ najrozsiahlejšiu štúdiu zaoberajúcu sa súvislosťou medzi teplotou a zdravím. Európu v analýze zastupovali Taliansko, Španielsko, Švédsko a Británia. Iní vedci ale varovali pred príliš nekritickým prijímaním výsledkov štúdie. Tá totiž vraj nezohľadnila faktory, ako sú vek, zdravotný stav, majetnosť ľudí alebo znečistenie ovzdušia.

Prílišné teplo zaťažuje predovšetkým srdce a krvný obeh. Nadmerná zima potom podľa vedcov prináša navyše riziko ochorenia dýchacích ciest a oslabenie imunity.

Zima bola podľa štúdie zodpovedná za 7,29 percenta úmrtí, zatiaľ čo teplo za 0,42 percenta. Extrémne teploty - či už mrazy, alebo horúčavy - pritom boli príčinou relatívne malého počtu úmrtí. Väčšina úmrtí súvisiacich s počasím totiž nastala v trochu horúcich, ale hlavne v trochu príliš chladných dňoch.

Napríklad v Madride najčastejšie títo ľudia umierali pri ôsmich stupňoch Celzia, druhá najnebezpečnejšia teplota potom bola 25 stupňov. Extrémne teploty, okolo nuly a nad 30 stupňov, potom na úmrtnosť nemali veľký vplyv.

Ideálna teplota pre zdravie napríklad v Španielsku je podľa zhromaždených dát 22 stupňov.

Gasparrini a jeho spolupracovníci sa domnievajú, že zdravotné systémy by nemali ako riziko vnímať iba extrémne teploty. Pred ich častejším výskytom ale varujú klimatológovia. Napríklad len v roku 2003 zomreli počas vlny horúčav v Európe desaťtisíce ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu