Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Slováci na dovolenkách riskujú: Domov nosíme stále viac hrozivých tropických chorôb

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slováci cestujú krížom-krážom po svete. Aj preto neprekvapuje, že sa domov môžu vrátiť s tropickou chorobou. Zisťovali sme, akými nebezpečnými chorobami sa za posledné roky nakazili naši krajania v cudzine.

Ako Topky informovala Martina Merková, hovorkyňa Regionálneho úradu verejného zdravotníctva SR (RÚVZ), Slováci si z cudzokrajných končín priviezli už pestrú paletu ochorení – od rôznych hnačkových vírusových hepatitíd, pohlavných ochorení, až po závažnejšie choroby ako malária či vírus zika.

Vedci varujú pred globálnou katastrofou: Naša civilizácia zrejme do 30 rokov skolabuje!

V roku 2014 lekári ošetrovali päť pacientov s maláriou. Traja z nich sa nakazili v Nigérii, jeden v Zimbabwe a ďalší v Kamerune. Objavil sa vtedy aj prípad melioidiózy importovanej z Thajska. V roku 2015 sme mali dva prípady horúčky dengue (z Indonézie a Filipín). Rok 2016 počet tropických ochorení výraznejšie zvýšil. Dvom pacientom už lekári diagnostikovali horúčku dengue (nakazili sa v Indonézii), trom maláriu (dvom po nákaze v Nigérii a jednému cestovateľovi z Konga). Novou hrozbou sa stal aj vírus zika, ktorým sa už nakazili traja Slováci – jeden počas pobytu na Barbadose, ďalší vo Venezuele a posledný v Guadeloupe.

Monika v kúpeľni zabila podivného komára: Prenáša vírus ťahyňa prvýkrát objavený na Slovensku

„Organizmus cestovateľa je vystavený najrôznejším faktorom nielen počas cestovania, ale aj pobytu a v mieste pôsobenia v závislosti od dĺžky pobytu. Takisto pri návrate a po ňom. V tropických krajinách sú najčastejším rizikom bežné nákazy, napríklad infekcie získané alimentárnou cestou. Výskyt importovaných nákaz má zvyšujúci sa trend vo všetkých štátoch. Prispieva k tomu najmä intenzívny rozvoj všestranných kontaktov jednotlivých krajín s nižšou úrovňou hygienického štandardu a s tropickými a subtropickými oblasťami,“ ozrejmila Merková.

Horúčka dengue

Horúčka dengue je tropická vírusová infekcia, ktorá sa bežne vyskytuje v Amerike, Ázii, Afrike a v niektorých oblastiach Karibiku a Pacifiku, upozornila hovorkyňa RÚVZ.  Prenášajú ju komáre rodu Aedes. Ochorenie prebieha ako chrípka, u detí do 10 rokov môže dôjsť k hemoragickej forme s vnútorným a vonkajším krvácaním. Vzhľadom na to, že u tejto infekcie neexistuje špecifická profylaxia, je potrebné, aby sa osoby cestujúce do rizikových oblastí výskytu chránili pred poštípaním komármi (oblečením s dlhými rukávmi a dlhými nohavicami, repelentmi, používaním moskytiér či insekticídmi).

Malária

Medzi najnebezpečnejšie a najčastejšie importované nákazy patrí podľa Merkovej malária prenášaná komármi. Ide o parazitárne ochorenie prejavujúce sa záchvatmi horúčky, triašky a potenia, sprevádzané bolesťou hlavy, svalov, kĺbov, kašľom a hnačkou. Záchvaty s horúčkou sa prejavujú každý tretí alebo štvrtý deň. Preventívne lieky treba užívať niekoľko týždňov pred vycestovaním. Účinná očkovacia látka nie je k dispozícii. Prevencia je ako u Dengue horúčky.

Melioidóza

Pôvodcom je patogén, ktorý sa vyskytuje predovšetkým v juhovýchodnej Ázii, Austrálii a v Strednej Amerike. Rezervoárom sú zvieratá a človek sa infikuje pri styku s kontaminovanou vodou a pôdou, varuje Merková.  Patogén preniká do ľudského organizmu cez poranenia kože a dýchacími cestami. Ochorenie prebieha ako septický stav s tvorbou abscesov a ložísk na  prieduškách a pľúcach, alebo ako črevná forma. Prognóza nakazených pacientov je vážna.

Vírus zika

Vírus Zika sa na človeka prenáša pri poštípaní infikovanými komármi, najčastejšie komárom Aedes aegypti. Okrem prenosu komármi boli identifikované aj iné spôsobu prenosu ochorenia, a to transplacentárne, sexuálnym stykom, počas pôrodu a transfúziou. Približne 80 percent infekcií prebieha asymptomaticky. Klinické príznaky infekcie sú obvykle mierne, trvajú 2 až 7 dní. Ochorenie sprevádza zvýšená teplota, bolesti kĺbov, možné sú aj opuchy, najmä menších kĺbov na rukách a nohách, exantém (svrbivý alebo nesvrbivý) šíriaci sa z tváre na telo, zápal spojoviek a všeobecné príznaky podobné chrípke (bolesť hlavy, svalov, únava a podobne). Špecifická anti-vírusová liečba zatiaľ neexistuje, liečba je symptomatická. Účinná vakcína proti tejto nákaze zatiaľ nie je k dispozícii. Prevencia spočíva v ničení komárov, v individuálnej ochrane pred poštípaním komármi a v prevencii prenosu ochorenia pohlavným spôsobom. 

„Na Slovensku je už niekoľko rokov zriadené Národné referenčné centrum (NRC) pre tropické choroby, ktoré je situované na Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce svätej Alžbety v Bratislave. Zaoberá sa problematikou tropických chorôb, sleduje zavádzanie nových metód v liečbe a overuje diagnostiku na stanovenie tropických chorôb. Laboratórnu diagnostiku tropických chorôb vykonávajú na Slovensku okrem NRC aj strediská pre cudzokrajné choroby,“ dodala Merková.

Slováci na dovolenkách riskujú:
Zobraziť galériu (2)

Viac o téme: DovolenkaTropické choroby
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu