Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Našiel sa list s poznámkami, ktoré spustili pád Berlínskeho múru!

List, ktorý to všetko spustil
List, ktorý to všetko spustil (Zdroj: tagesschau.de)

BERLÍN - Nečakane sa objavil lístok s poznámkami, o ktoré sa opieral člen politbyra východonemeckej komunistickej strany (SED) Günter Schabowski na prelomovej tlačovej konferencii z 9. novembra 1989. Schabowski ten večer okrem iného oznámil, že občania východného Nemecka odteraz môžu vycestovať na Západ, čím spustil zrútenie Berlínskeho múru. Manželka Schabowského tvrdí, že papier s poznámkami rodine niekto ukradol.

Schabowského poznámkový aršík bol považovaný za stratený. Bonnské múzeum Dom dejín SRN teraz oznámilo, že ho získalo a vystaví ho. Schabowski si krátko pred historickou tlačovou konferenciou na lístok poznamenal, o čom a v akom poradí bude pred novinármi hovoriť. Na konci si poznamenal: "Prečítať text ustanovenia o cestovaní".

Krátko predtým vedenie SED schválilo nariadenie, podľa ktorého smeli občania NDR vycestovať do západného Nemecka. Platiť to však malo len za určitých podmienok a hlavne až od nasledujúceho dňa, teda 10. novembra, čo ale Schabowskému uniklo, pretože sa kľúčového zasadnutia osobne nezúčastnil.

Našiel sa list s
Zobraziť galériu (1)
 (Zdroj: tagesschau.de)

Šéfreportér denníku Bild Peter Brinkmann a spravodajca talianskej agentúry ANSA Riccardo Ehrmann sa však na následnej tlačovej konferencii pýtali, kedy uznesenie nadobudne platnosť. Schabowski rozpačito odpovedal legendárnymi slovami: "Platí to ... ak viem ... je to ihneď, bezodkladne". K Berlínskeho múru zamierili prvé davy ľudí a bariéra medzi vychodonemeckou metropolou a Západným Berlínom sa stala ešte tú noc priechodnou

Osud lístka so Schabowského poznámkami bol neznámy od roku 1991. Teraz sa však prihlásil jeho majiteľ, ktorý si prial zostať v anonymite. Vie sa len, že pochádza z okruhu Schabowského známych. Bonnské múzeum od neho písomnosť odkúpilo za 25.000 eur . "Je to jeden z mála dokumentov novších súčasných dejín, o ktorom sa dá povedať, že ovplyvnil svetové dejiny," hovorí šéf múzea Hans Walter Hütter. V aukcii by sa podľa neho list predal za neporovnateľne vyššiu sumu.

Manželka Schabowského Irina vyjadrila po prekvapivom náleze rozhorčenie. "Je to chladnokrvný predaj ukradnutej veci," povedala dnes agentúre DPA. "To s tým lístkom je kriminálny príbeh," tvrdí manželka 86 ročného bývalého aparátnika.

Rodina podľa nej začiatkom 90. rokov niekoľko dokumentov, vrátane spomínaného listu, požičala známym, ktorí si ich chceli podrobnejšie prehliadnuť. Tí ale údajne i napriekv naliehavým výzvam nič nevrátili. "Nič som nerozdala," tvrdí Schabowski.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu