Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kambodža: Podvýživa je tu podceňovaná a nediskutovaná choroba

KAMBODŽA. 2015. MAGNA nutričný pracovník počas návštevy pacienta. Copyright by MAGNA
KAMBODŽA. 2015. MAGNA nutričný pracovník počas návštevy pacienta. Copyright by MAGNA (Zdroj: Magna)

Khun Sokny je len 9-mesačné dievčatko trpiace ťažkou formou akútnej podvýživy. Keď ju priniesli do Magnou podporovaného zdravotníckeho centra Kraing Lovear v Kambodži, bola veľmi bledá, vychudnutá a slabá.

Maličká Sokny vážila iba neuveriteľných 5.5kg a merala 61cm (priemerná váha 9-mesačného dievčaťa je 8.5kg a priemerná výška 70cm). Zo začiatku zdravotníci váhali registrovať Sokny do MAGNA nutričného programu, keďže rodina sa kvôli práci musela presťahovala do inej provincie a do zdravotného centra by dochádzali veľkú diaľku. Rodičia Sokhny však boli silno odhodlaní do programu nastúpiť a pomôcť svojej dcére. S prísľubom prichádzania na pravidelné 2-týždňové kontroly v rámci liečby, bola Sokhny do nutričného programu zaradená. Po dvoch týžňoch od začatia liečby bolo pri opätovnom meraní zistené, že Sokhny len počas týchto 14 dní pribrala 0.5kg a narástla o 1.5 cm.

MAGNA pracovníci Sokhny naďalej sledujú s veľkými očakávaniami a veria, že dieťa sa vylieči a bude v krátkom čase zdravé s primeranými telesnými hodnotami na svoj vek.

„Veľa miestnych zdravotníkov si ešte ani dnes neuvedomuje, že podvýživa nie je len nedostatok potrebných živín pre správny vývoj, ale že ide o vážne ochorenie so smrteľnými následkami, o ktorom sa jednoducho nehovorí,“ komentuje situáciu v Kambodži riaditeľka operačnej sekcie MAGNA Denisa Augustínová.

Jedným z cieľov nutričného programu Magna Deti v núdzi v Kambodži je vytvoriť spoluprácu medzi 12 zdravotnými centrami a vzdialenými miestnymi komunitami v provincii Kampong Chhang, aby sme zabezpečili informovanie, čo najrýchlejšiu priamu pomoc a následné monitorovanie pacientov trpiacich podvýživou. Pacientov vyhľadávame, školíme ich v správnych výživových a hygienických návykoch a zdravotnú starostlivosť im zabezpečujeme ako v zdravotníckom, tak aj v domácom prostredí.

Len v mesiaci február sme poskytli nutričnú starostlivosť pre 1.496 detí s miernou formou a  pre 194 detí s ťažkou formou akútnej podvýživy.

Magna Deti v núdzi v Kambodži pôsobí od roku 2002.

Zo svojho mobilu môžete tu a teraz zachraňovať detské životy aj vy.

Pošlite SMS v tvare MAGNA na číslo 806 a staňte sa pravidelným prispievateľom.

Zaslaním SMS si aktivujete pravidelné mesačné prispievanie v hodnote 3 Eur.

Nikdy nebolo jednoduchšie pomáhať.

Platí pre všetkých zákazníkov mobilných sietí: O2, Orange/FunFón a Telekom.

Z pravidelného prispievania sa môžete kedykoľvek odhlásiť zaslaním SMS v tvare MAGNA STOP na číslo 806 (odhlásenie je bezplatné).

Viac informácií a možností ako prispieť nájdete na www.magna.sk.

Sledujte nás tiež na Facebooku: www.facebook.com/magnadetivnudzi

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu