Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Cesta na Mars za 39 dní: To nie je názov nového filmu, to je blízka realita!

Motor Vasimr so svojím pohonom výrazne skráti cestu kamkoľvek vo vesmíre. Zobraziť galériu (5)
Motor Vasimr so svojím pohonom výrazne skráti cestu kamkoľvek vo vesmíre. (Zdroj: adastrarocket.com)

TAMPA/HOUSTON – NASA požiadala o pomoc, a to rovno viacero firiem z rôznych oblastí. Dúfajú, že sa im spoločne podarí vylepšiť technológie tak, aby bolo možné presúvať sa po vesmíre rýchlejšie. Optimistický plán tvrdí, že let na Mars by mohol trvať iba 39 dní. Ako to vyzerá podľa doterajších testov, nový motor Vasimr by to skutočne dokázal!

Najväčšou hviezdou je motor Vasimr, ktorý využíva ako pohonnú hmotu plazmu. Vyvíja ho spoločnosť Ad Astra Rocket v Texase už niekoľko rokov. V roku 2013 prototyp úspešne otestovali, preto NASA reálne uvažuje o jeho použití, a to napriek tomu, že môže vyžadovať využitie zdroja jadrovej energie. „Sme nadšení týmto oznámením a hrdí, že môžeme v posledných štádiách spojiť naše sily s NASA,“ vyjadril sa doktor Franklin Chang Diaz, generálny riaditeľ spoločnosti Ad Astra Rocket.

Motor Vasimr so svojím
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: adastrarocket.com)

Je jasné, že sa teší, NASA totiž investuje do projektu v najbližších troch rokoch okolo 10 miliónov dolárov (9,3 milióna eur). Definitívne slovo v súvislosti s využitím motora s označením VX-200-SS by malo padnúť po ukážke, počas ktorej bude prototyp fungovať 100 hodín bez prestávky. S touto a ďalšími technológiami NASA plánuje spoznávať nielen Mars, ale aj okolie Mesiaca.

Motor Vasimr so svojím
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: adastrarocket.com)

„Obchodní partneri boli vybraní na základe ich technických schopností aplikovať kľúčové technológie a ich záväzkov v súvislosti s potenciálnym využitím pre vládu, ako aj súkromný sektor,“ vysvetlil William Gerstenmaier, správca pre ľudské prieskumy a operácie v NASA a dodal: „Tento projekt bude určovať ďalšiu stratégiu posunu ľudí v rámci slnečnej sústavy.“

Motor Vasimr so svojím
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: adastrarocket.com)

Pre porovnanie, NAS v súčasnosti využíva motory, ako napríklad iónový motor na kozmickej lodi využitej v misii Dawn, ktorý pracuje s výkonom menším ako 5 kilowattov. Trojica nových, lepších motorov s elektrickým pohonom, vrátane Vasimru, bude mať výkon v rozsahu 50 až 300 kilowattov. Veľký priestor vybraných 7 spoločnosti venuje aj výstavbe stanice, ktorá bude slúžiť astronautom po ceste na Mars v roku 2030, v kapsule Orion, ktorou ich plánujú dopraviť na červenú planétu môžu stráviť len 21 dní.

Tento projekt by bol teda potrebný aj v prípade, že by cesta na Mars trvala niekoľko týždňov. Zároveň bude stanica extrémne dôležitá pri vyčerpávajúcej ceste naspäť. Cieľom je, aby štvorčlenná posádka mohla na stanici umiestnenej medzi Zemou a Mesiacom stráviť 60 dní. NASA s tým majú pomôcť spoločnosti Bigelow Aerospace, ktorá vytvára nafukovacie obytné moduly, či ďalšie dve firmy, ktoré pomôžu vylepšiť malé družice CubeSats.

Motor Vasimr so svojím
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: adastrarocket.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu