Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Geniálnemu vynálezcovi sa vedci 15 rokov smiali: Teraz plánujú turbolet na Mesiac!

Roger Shawyer Zobraziť galériu (2)
Roger Shawyer (Zdroj: Youtube/Nick Breeze)

LONDÝN - Najnovšia britská kozmická loď by mohla ľudí dostať na Mesiac už za štyri hodiny! Hoci technológia, pomocou ktorej by sa takýto turbolet dal uskutočniť, bola vymyslená už pred 15 rokmi, vedecký svet nadchla až teraz.

Za konštrukciou unikátneho pohonu kozmickej lode stojí britský vynálezca Roger Shawyer, ktorého napadlo využiť v motore solárnu energiu. Paradoxné je, že startrekovský projekt britského vynálezcu bol pred 15 rokmi zosmiešňovaný ako nerealizovateľný. Nemeckému expertovi sa však teraz podarilo rozvíriť debatu o vynáleze tvrdením, že by predsa len mohol fungovať!

Okolo hlavy nám letelo neuveriteľné bohatstvo: Vedci hovoria o novej kozmickej výzve

Profesor Martin Tajmar z Technickej univerzity v Drážďanoch vedcov z Amerického inštitútu pre letectvo a kozmonautiku ubezpečil, že najbližšie obdobie sa budú snažiť „vychytať“ konštrukčné chyby a model podrobia testovaniu, kým budú môcť definitívne potvrdiť, či funguje. Ak by bol však použiteľný, znamenalo by to revolúciu cestovania vo vesmíre, informoval Mirror.

Geniálnemu vynálezcovi sa vedci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: emdrive.com)

EmDrive, ako Shawyer svoj vynález nazval, by mal fungovať na princípe solárneho pohonu pomocou produkcie mikrovĺn, ktoré sa v uzavretom priestore pohybujú dopredu a dozadu. Vynález je geniálny v tom, že dokáže fungovať bez potreby raketového paliva. EmDrive, ktorý porovnávajú s impulzným pohonom hviezdnej lode Enterprise v Star Treku, sa podľa niektorých odborníkov vymyká zákonom fyziky. Ak by sa napriek námietkam podarilo dokázať jeho funkčnosť, výlety na Mesiac by trvali ako cesta autobusom z Bratislavy do Prahy.

Viac o téme: Roger ShawyerEmDrive
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu