Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Jadroví fyzici realizujú šialený nápad: Na zemi sa pokúšajú vytvoriť totálne sci-fi!

Projekt ITER Zobraziť galériu (3)
Projekt ITER (Zdroj: iter.org)

ST. PAUL-LEZ-DURANCE - Vedci a inžinieri spojili svoje sily, aby sa podieľali na jednom z najväčších sci-fi projektoch storočia. Vytvárajú umelú obriu hviezdu, aby mohli simulovať chemickú reakciu, ktorá sa prirodzene vyskytuje na Slnku v snahe vyrobiť energiu tým najbláznivejším spôsobom, aký si viete predstaviť!

Super-horúci vodíkový mrak bude rotovať rýchlejšie než rýchlosť zvuku a bude bombardovaný elektrickým prúdom, vďaka čomu bude vodík desaťkrát rozpálenejší ako slnečné jadro! Fascinujúci projekt sa volá Medzinárodný termonukleárny experimentálny reaktor (ITER) a ak by bol úspešný, v budúcnosti by mohol pokryť veľkú časť energetických potrieb sveta, uvádza portál News.com.

Jadroví fyzici realizujú šialený
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: iter.org)

Zníži závislosť na fosílnych palivách

Šokujúce úsilie nazval časopis New Yorker najzložitejším strojom, aký bude kedy postavený. Vážiť by mal 23-tisíc ton a svojou plochou by mal zaberať 60 futbalových ihrísk. ITER v súčasnosti sídli na juhu Francúzska a na projekte sa podieľajú krajiny ako USA, Čína, Rusko, Japonsko i Európska únia. Vedci sa domnievajú, že reaktor by mohol znížiť našu závislosť na fosílnych palivách.

Posted by ITER on 6. červen 2014

 

Tajomstvo termonukleárneho reaktoru spočíva v silnom magnetickom poli, v ktorom je vo vákuovej nádobe v tvare šišky obsiahnutá plazma. Palivo je zmesou dvoch izotopov vodíka a plazmu ohreje na viac ako 150 miliónov stupňov Celzia. Vedci sú presvedčení, že budú schopní využiť energiu vo forme fotónov, ktorá sa vytvorí pri zrážaní atómových jadier. Ide o rovnaký proces jadrovej syntézy, ktorá sa vyskytuje aj na Slnku.

Jadroví fyzici realizujú šialený
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: iter.org)

Projekt bol koncipovaný už v roku 1987, ale kvôli viacerým prekážkam musel byť odložený. „Teraz vstupujeme do fázy výroby a prípravy na montáž,“ povedal Bernard Bigot, riaditeľ projektu ITER. Podľa neho sa vedecká teória javí byť nepriestrelná, no najdôležitejšia bude montáž zariadenia. „Veľmi dobre som si vedomý komplikácií, ale tieto komplikácie sú skôr priemyselné a organizačné, ako technologické či vedecké,“ dodal. Vedci predpokladajú, že zariadenie by mohlo byť uvedené do chodu v roku 2020.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu