Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vedci predpovedajú: Čaká nás dramatická zmena klímy, v Európe už čoskoro udrú kruté zimy!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

POSTUPIM - Golfský prúd je podľa vedcov najpomalší za posledných tisíc rokov, čo by mohlo rozpútať zmeny teplôt európskych vôd. Odborníci hovoria o nezvratných klimatických výkyvoch a maľujú katastrofický scenár.

Podľa postupimských vedcov z Inštitútu pre výskum dôsledkov klimatických zmien sú severné atlantické moria chladnejšie, ako predpovedali počítačové modely. Doplnili, že morské prúdy, ktoré riadia Golfský prúd, spomalili o 15 až 20 percent. Na vine môže byť podľa nich voda z topiacich sa ľadových krýh, ktorej tok sa zrýchlil. Oslabený Golfský prúd môže v dôsledku toho severnú západnú Európu poznačiť krutými zimami. Zmeny by sa podľa vedcov mali dotknúť aj východného pobrežia Spojených štátov.

Čítajte tiež: Zdravie planéty je vážne narušené, pociťujú to aj Slováci!

Golfský oceánsky prúd prináša do severnej Európy miernejšie počasie, avšak teraz sa podľa expertov spomalil najviac za uplynulých 1 000 rokov. Naopak, prúd sladkovodných tokov silnie. „Je evidentné, že jedna oblasť v severnom Atlantickom oceáne sa ochladila, kým zvyšok sveta sa zahrieva,“ komentoval Stefan Rahmstorf z vedeckého tímu a doplnil, že teraz majú vedci skutočne pádny dôkaz o tom, že od roku 1970 sa výrazne zmenili globálne prúdy a toky.

Vedci predpovedajú: Čaká nás
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

Zmeny postihnú celý ekosystém

Spolu s klimatickými zmenami pôjde ruka v ruke aj zvyšovanie teplôt, ale v oblastiach, ktoré sú vyhrievané Golfským prúdom, budú teploty rapídne klesať. Ak sa tento trend nezastaví, bude mať podľa odborníkov nezvratné dôsledky. Ovplyvní celý ekosystém oceánu a prejaví sa najmä v poklese rybolovu v oblastiach, pre ktoré je kľúčový.

Podľa nedávneho výskumu, uvádza Daily Mail, by mohla mať zmena klímy vplyv aj na chuť potravín, pretože sa mení pH morí aj pôdy. Napríklad kuracie a hovädzie mäso by mohlo byť v dôsledku horúčav tuhšie, mlieko môže obsahovať menej bielkovín a zelenina by mohla stratiť svoju pôvodnú jemnú chuť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu