Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Meteorológovia varujú, ďalšie výstrahy: Počasie v Rakúsku zabíjalo, v Poľsku zúrilo tornádo!

Počasie nám dnes a zajtra ešte skomplikuje život. Zobraziť galériu (6)
Počasie nám dnes a zajtra ešte skomplikuje život. (Zdroj: shmu.sk, predpovede.topky.sk)

BRATISLAVA - Strednou Európou lomcuje zlé počasie. Vietor a sneh páchajú škody aj u našich najbližších susedov. Na Slovensku vydali meteorológovia výstrahu na stredu a štvrtok. Prekvapiť nás môže silný vietor a sneženie. Odborníci teda očakávajú tesne pred Veľkou nocou búrlivé počasie.

Na dnes meteorológovia vydali výstrahy prvého stupňa vo všetkých krajov Slovenska. Na horách a v oblasti Vysokých a Nízkych Tatier dokonca až druhého stupňa. Dnes sme boli svedkami prudkého vetra na viacerých miestach Slovenska. Rovnaké podmienky s možným snežením by mali nasledovať aj zajtra.

STREDA

Meteorológovia varujú, ďalšie výstrahy:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Imeteo.sk, shmu.sk, predpovede.topky.sk)

Dnes platia výstrahy prvého a druhého stupňa. Vietor fúka v nárazoch rýchlosťou 17 až 23 metrov za sekundu. Výstrahu druhého stupňa vydali meteorológovia pre Banskobystrický, Košický, Prešovský a Žilinský kraj. Rýchlosť vetra by na hrebeňoch hôr mala dosahovať 26 až 33 metrov za sekundu.

Meteorológovia varujú, ďalšie výstrahy:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Imeteo.sk, shmu.sk, predpovede.topky.sk)

ŠTVRTOK

Vo štvrtok by malo byť oblačno až zamračené a na viacerých miestach, najmä na severe sneženie alebo dážď so snehom. Západný vietor by mal fúkať 2 až 7 metrov za sekundu.

Meteorológovia varujú, ďalšie výstrahy:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Imeteo.sk, shmu.sk, predpovede.topky.sk)

Meteorológovia vydali výstrahy prvého stupňa na západné Slovensko. Teplota by sa mala vyšplhať maximálne do výšky 9 stupňov. Možno očakávať zajtra oblačno až zamračené počasie. Na väčšine územia dážď so snehom alebo sneženie, v nižších polohách aj dážď.

Meteorológovia varujú, ďalšie výstrahy:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Imeteo.sk, shmu.sk, predpovede.topky.sk)

 

V Česku padali stromy a varujú pred snežením

Silný vietor spolu so snežením a dažďom komplikovali dnes dopravu a dodávky elektriny aj v Česku. Stromy a konáre padajúce pod nápormi vetra narušili dodávky elektriny - celkom bez nej zostala časť Děčínska. V štyroch krajoch na severe a západe republiky - Libereckom, Královéhradeckom, Plzenskom a Karlovarskom - zostáva v platnosti kalamitný stav vyhlásený Českými energetickými závodmi (ČEZ), informoval server Novinky.cz

V Libereckom kraji absolvovali hasiči v noci nadnes 170 výjazdov. Väčšina ciest, na ktoré v utorok napadlo miestami až 20 centimetrov čerstvého snehu, už bola so zvýšenou pozornosťou zjazdná. Hovorkyňa ČEZ pre severné Čechy Soňa Holingerová Novinkám.cz povedal, že sa "počasie umúdrilo a porúch na vedení vysokého napätia už rapídne nepribúda".

Cestári varovali pred snehovými jazykmi a prehánkami, počas ktorých je znížená viditeľnosť. V okrese Bruntál vykoľajil o štvrtej hodine ráno osobný vlak, ktorý narazil do padnutého stromu. Nik z vlaku neutrpel zranenie.

V Poľsku zúrilo tornádo

U našich severných susedov včera zúrilo tornádo. Vietor dosahoval rýchlosť až od 64 do 116 km/h. "Najviac postihnuté sú obce Olszewo i Henrykowo, kde silný vietor poškodil množstvo budov," informoval portál imeteo.sk.

V Rakúsku a Nemecku deväť mŕtvych

Najmenej deväť ľudí prišlo o život počas silnej búrky Niklas, sprevádzanej prudkým nárazovým vetrom, ktorá sa prehnala Nemeckom a Rakúskom. Železnice sa pokúšajú obnoviť dopravné spojenie.

V Nemecku a Švajčiarsku zabili štyroch ľudí stromy, ktoré spadli na autá, tri obete si vyžiadali dopravné nehody v Nemecku, keď autá dostali šmyk na náhle zľadovatenej vozovke. Ďalšieho Nemca zabila zrútená stena a Rakúšan zahynul pri páde z rebríka.

Búrka sa vytvorila z mohutnej tlakovej níže a nemeckí meteorológovia jej dali meno Niklas. Tlakovú níž sprevádzal vietor dosahujúci miestami rýchlosť až 192 kilometrov za hodinu. Podľa DPA to bola jedna z najsilnejších veterných smrští, ktorá sa vyskytla za uplynulé roky v strednej Európe.

Nemecké železnice oznámili, že nemôžu v plnej miere obnoviť dopravný servis, pretože vlaky ani personál sa nenachádzajú na stanovených miestach. "Nie všetci naši pracovníci môžu byť na staniciach, kde by mali byť podľa plánu," uviedla hovorkyňa Deutsche Bahn. Škody spôsobené búrkou prerušili hlavné vlakové spojenie medzi nemeckým Mníchovom a rakúskym Salzburgom. Najväčšie letisko v Nemecku, medzinárodné letisko vo Frankfurte nad Mohanom, zrušilo pre silný vietor 180 príletov a odletov.

Dráma pri pristávaní v Manchastri, pilot kvôli vetru nezvládol pristátie

Víchricu v Maďarsku sprevádzalo krupobitie, v Debrecíne zrušili let 

Na severovýchode Maďarska sprevádzalo dnes víchricu krupobitie. Kvôli silnému vetru v Debrecíne okolo poludnia neštartovali a nepristávali lietadlá, uviedol regionálny server Dehir.hu.

Lietadlo spoločnosti Wizz Air z holandského Eindhovenu muselo dlho krúžiť nad letiskom, napokon pristálo v Budapešti. Spoj z Debrecína do Londýna musel čakať na zlepšenie poveternostných podmienok. Let z Debrecína do Eindhovenu úplne zrušili.

V Hajducko-biharskej župe nárazový vietor poškodil strechy budov, na viacerých miestach vyvrátila víchrica na cesty stromy. Vietor dvíhal oblaky prachu, ktoré spôsobovali problémy v cestnej doprave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu