Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Holandsko, Nemecko i Rakúsko sužujú búrky: Prvé obete!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

ROTTERDAM – Jarné búrky bičovali dnes Holandsko nárazmi vetra s rýchlosťou do 120 kilometrov za hodinu, čo viedlo k zrušeniu letov na letisku Amsterdam-Schiphol a k uzavretiu dvoch nákladných terminálov v námornom prístave Rotterdam. Informovala agentúra Reuters.

Vetry so silou víchrice, ženúce sa zo Severného mora, narušili pozemnú i námornú dopravu. Holandský meteorologický úrad vydal pre sever krajiny a jej pobrežné provincie výstrahu červeného stupňa. Hovorca letiska Schiphol, ktoré je štvrté najväčšie v Európe, informoval o zrušení predbežne 80 letov, prevažne európskych, pretože vietor obmedzil možnosť použitia letových dráh a meškania môžu rásť neskôr počas dňa, keď budú vypravovať odložené lety.

V Rotterdame, ktorý je najväčším európskym prístavom, uzavreli dva nákladné terminály a lode prinútili čakať na mori. Podľa hovorcu ide o rutinné preventívne opatrenie za situácie, keď rýchlosť vetra prekročí na Beaufortovej stupnici siedmy stupeň (z 12). Neďaleko prístavu Vlissingen na hraniciach s Belgickom sa pokúšali dostať znova na more 300-metrovú kontajnerovú loď, ktorá nabehla na plytčinu dnes na úsvite. Posádka nie je v ohrození, citoval zodpovedné úrady verejnoprávny rozhlas NOS. 

Nemecko i Rakúsko sužuje tlaková níž Niklas, má už prvé obete

Orkán Niklas sprevádzaný prudkým nárazovým vetrom pocítili dnes v plnej miere nielen vo viacerých regiónoch Nemecka, ale aj susedného Rakúska. Informovali o tom agentúry DPA a APA, ako aj rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.V oboch krajinách si vietor, ktorý podľa meteorológov dosahoval miestami rýchlosť okolo 150 km/h, na najvyššom končiari Nemecka Zugspitze až do 192 km/h, vyžiadal už prvé obete.

V Gross Santerslebene neďaleko Magdeburgu v nemeckej spolkovej krajine Sasko-Anhaltsko zahynul majiteľ domu pred vchodom do svojho bydliska, keď ho privalil vyvrátený betónový múr. V spolkovej krajine Porýnie-Falcko dopadol vyvrátený strom na cestárske vozidlo s dvojčlennou posádkou, ktorá incident neprežila.V hornorakúskom Mauthausene spadol z rebríka pri pokuse zabezpečiť zastrešenie terasy 63-ročný muž. Dopadol tak nešťastne, že utrpel ťažké zranenia hlavy, ktorým podľahol.

Z Nemecka hlásia viacero nebezpečných incidentov. Okrem iného si tri vyvrátené stromy na železničnej trati pri Osnabrücku vynútili zastavenie rýchlika Intercity po tom, čo dopadli na jeden z posledných vagónov. K zraneniam cestujúcich nedošlo. Rýchlik smerujúci z Kolína nad Rýnom do Brém sa nevykoľajil.

Nemecké železnice museli už predpoludním dočasne zastaviť prevádzku v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko. Padajúce stromy zablokovali aj trasu Paríž-Budapešť na dvoch miestach medzi Mníchovom a Augsburgom.

Zastavená bola i železničná doprava cez nemecké územie v pohraničí s Rakúskom. Vlaky tam odklonili na náhradnú trasu, čo malo za dôsledok ich asi 80-minútové meškanie. Na obnovení prepravy zo Salzburgu do Mníchova sa intenzívne pracuje.

Problémom sa nevyhla ani letecká a riečna doprava. Osobitne to platí o letisku v holandskom Amsterdame, kde museli zrušiť desiatky letov do viacerých európskych destinácií vrátane Viedne. S meškaním zápasí aj letisko v nemeckom Frankfurte nad Mohanom, kde museli dočasne uzavrieť jednu z pristávacích dráh. Plynulosť prevádzky bola narušená aj na letisku v rakúskom Salzburgu, kde tiež zrušili viacero letov.

V Hornom Rakúsku zasahovalo popoludní okolo 4000 hasičov, ktorí sa usilujú odstraňovať následky vyčíňania orkánu Niklas. Orkán tam odvial strechy, vyvrátil stromy, zablokoval cesty a ochromil energetickú sieť. Bez elektriny sa podľa energetikov dočasne ocitlo 25.000 domácností v okresoch Ried, Schärding a Vöcklabruck, ešte popoludní to platilo o takmer polovici z nich.

Ako informoval rakúsky automotoklub ÖAMTC, po tom, čo orkán "sfúkol" z komunikácií viacero kamiónov, dočasne úplne alebo čiastočne uzavreli viacero ciest a diaľničných úsekov.

Početné zásahy hasičov hlásia aj z rakúskych spolkových krajín Salzbursko, Tirolsko a Vorarlbersko. Problémy im tam spôsobujú stromy spadnuté na železničné trate, ako aj prudký nárazový vietor komplikujúci prevádzku lyžiarskych vlekov a lanoviek v horských oblastiach.

Do Česka sa vrátila zima, sneží a fúka silný vietor

Do Českej republiky sa v utorok vrátila zima so snežením, ktoré opäť narobilo problémy v doprave. Diaľnica vedúca smerom na Nemecko je úplne neprejazdná pre vrstvu napadaného snehu v Ústeckom kraji na západe Čiech. Na cestách sa pre silný vietor tvoria snehové jazyky. Sneží aj v Libereckom kraji, kde sú neprejazdné niektoré cesty smerom do Poľska. Problémy na cestách hlásia aj na Vysočine, kde okrem sneženia fúka aj silný vietor lámajúci stromy. V južných Čechách trápi vodičov poľadovica. Vrstva snehu napadla cez noc na Šumave, kde vyhlásili lavínové nebezpečenstvo. Nečas a silný vietor zasiahol tiež Prahu, ktorej magistrát vyzval ľudí, aby sa nezdržiavali na miestach so stromami, ktorých padajúce vetvy by ich mohli zraniť.

Meteorológovia varujú pred veľmi silným vetrom, ktorý by mohol v stredu dosahovať 90 kilometrov za hodinu, na horách až 125 km/hod. Vydali tiež varovanie pred následnými záplavami potom, čo sa sneh roztopí a začne pršať. Výstraha pred povodňami platí pre severozápad Česka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu