Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Konšpirátori veria, že majú v rukách prevratný dôkaz: FOTO jadrového výbuchu na Marse!

Optický klam alebo alebo jadrový výbuch?
Optický klam alebo alebo jadrový výbuch? (Zdroj: ISRO)

BANGALÚR - Mohla zničiť život na Marse jadrová vojna? Lovci senzácií si myslia, že áno. Svoje tvrdenia opreli o fotografiu „atómového hríbu“ z vesmírneho satelitu. Podľa fyzika Johna Brandenburga by teória nukleárneho výbuchu na červenej planéte mohla byť založená na dokázateľných faktoch.

Nadšenci ufológie sú presvedčení, že fotografia z údolia Valles Marineris, zachytená vesmírnou organizáciou Indian Space Research Organisation (ISRO), je nezvratným dôkazom o zničení „marťanskej civilizácie“ atómovým výbuchom. Satelitná snímka však podľa oficiálneho výkladu zachytáva iba kaňon dlhý 4 000 kilometrov a náhodnú tieňohru.

Fotografia ukazuje obrovský hríb pripomínajúci atómový výbuch. Môže to byť prach oblačnosti alebo dôkaz po jadrovom výbuchu či explózii metánu, rôznia sa jej výklady. Snímka bola zhotovená v októbri minulého roka, keď atmosférou Marsu prechádzala kométa Siding Spring. Na fotke by mohol byť okraj krátera aj stopy po výbuchu.

Stopy po rádioaktívnych látkach

„Predstava, že by snímka zachytávala jadrový výbuch na Marse, je zábavná. Bohužiaľ ale nie je pravdivá,“ komentoval fotografiu astronóm Jonti Horner z University of Southern Queensland v Austrálii a dodal, že takýto výjav spôsobil optický klam. Fyzik John Brandenburg mu však oponuje a verí, že dávnu marťanskú civilizáciu „Cydoniansov“ kedysi zničil jadrový výbuch a dôkazy o genocíde sú podľa neho viditeľné ešte dnes.

V roku 2011 Brandenburg ako prvý vedec vyslovil predpoklad, že na červenej planéte sa prirodzene vyskytujú termonukleárne explózie. Povrch Marsu je totiž pokrytý tenkou vrstvou rádioaktívnych látok. „Nukleárna explózia mohla premeniť celú planétu na trosky,“ uviedol. Neskôr však tento predpoklad nahradil teóriou, že výbuch spôsobila inteligentná mimozemská rasa. Jadrové izotopy prítomné v atmosfére Marsu by podľa neho mohli poukazovať na ničivú explóziu v minulosti, uviedol Daily Mail.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu