Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO NASA zverejnila výsledky revolučného výskumu o Marse: Bol rovnaký ako Zem!

Takto vyzeral Mars pred 4,3 miliardami rokov! Zobraziť galériu (2)
Takto vyzeral Mars pred 4,3 miliardami rokov! (Zdroj: nasa)

WASHINGTON - Podľa amerických vedcov bol kedysi Mars zásobárňou vody. Na jeho povrchu bolo viac vody, ako je momentálne v Severnom ľadovom oceáne. Kam sa stratil obrovský modrý oceán?

Výsledky najnovšieho výskumu NASA potvrdili, že na Marse boli vhodné podmienky pre život, pretože sa na jeho povrchu nachádzalo viac vody, ako v pozemskom Severnom ľadovom oceáne. Tá však postupne unikala do vesmíru.

Pred 4,3 miliardami rokov bolo na Marse toľko vody, že mohla pokryť celý jeho povrch pri výške hladiny 137 metrov. Podľa vedcov je veľmi pravdepodobné, že z vody na Marse vznikol oceán, ktorý mohol pokrývať takmer celú severnú pologuľu Marsu a v niektorých oblastiach mohol dosiahnuť hĺbku až 1,6 kilometra.

Vedci túto úchvatnú informáciu zistili pomocou analýzy povrchu Červenej planéty a chemického zloženia vody v atmosfére Marsu, ktorá mala dve odlišné formy – H2O a HDO. Posledný variant má atóm vodíka nahradený jeho ťažšou formou, nazvanou deutérium.

Vedci dôsledne mapovali úroveň H2O a HDO takmer šesť rokov. Získané dáta im umožnili odhaliť pomery zlúčenín, ich produkciu a rozdiely počas sezónnych zmien napriek tomu, že súčasný Mars je v podstate púšť. Výskumníkov zaujímali najmä oblasti severného a južného pólu Marsu, kde sa sústreďovalo najväčšie množstvo vody. Vedci predpokladajú, že to mohlo byť minimálne 20 miliónov kubických kilometrov vody!

Severnú pologuľu Marsu kedysi pokrýval oceán vody
Zobraziť galériu (2)
Severnú pologuľu Marsu kedysi pokrýval oceán vody  (Zdroj: nasa)

Starobylý oceán mohol na základe odhadov pokrývať až 19 % územia planéty, najmä severnú pologuľu. Len na porovnanie, Atlantický oceán zaberá 17 % zemského povrchu. „Krajina bola podľa všetkých ukazovateľov mokrá počas dlhej periódy, pretože Mars stratil veľké množstvo vody zo svojho povrchu,“ uviedol vedecký pracovník Michael Mumma z Goddard Space Flight Centra v Marylande.

V roku 2016 NASA pripravuje novú misiu s názvom InSight, ktorej cieľom bude preskúmať  Mars pod povrchom. Sonda, ktorú NASA plánuje na Mars vyslať v roku 2020, bude mať k dispozíciu najvyspelejšiu technológiu na prieskum červenej planéty. Do roku 2030 chce NASA vyslať na Mars aj vesmírnu loď s ľudskou posádkou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu