Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

V zahraničí navrhli zákon, ktorý vyvolal vzburu: Vláda chce dávať rodičom mastné pokuty!

Za všetko podľa vlády môžu rodičia Zobraziť galériu (3)
Za všetko podľa vlády môžu rodičia (Zdroj: YouTube)

SAN JUAN - Kuriózny návrh zákona z Puerta Rica hovorí o pokutovaní rodičov, ktorí majú obézne deti. Navrhovatelia zákona z 13. februára sa domnievajú, že by tým mohli rodičov prinútiť k zodpovednosti za zdravie svojich detí, pretože až 30 % z nich trpí obezitou.

Ak bude zákon schválený, rodičom by mohla hroziť pokuta až vo výške 800 dolárov (706 eur). O obezite detí by podľa navrhovateľov informovali učitelia sociálnych pracovníkov. Lekári by potom museli určiť príčinu obezity a pre dieťa vytvoriť diétny plán.

Chudnúce, resp. obézne dieťa by bolo každé štyri týždne navštevované zdravotníkom a po šiestich mesiacoch by podstúpilo kontrolu u odborníka. Rodičia, ktorých deti neschudli alebo nedodržiavali pokyny, by čelili pokute vo výške 500 dolárov. Ak by ani po ďalšom polroku nedošlo k zlepšeniu váhy dieťaťa, rodičia by zaplatili 800 dolárov.

V zahraničí navrhli zákon,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Pokuty obéznym deťom nepomôžu

Dôvodom neobvyklého návrhu je skutočnosť, že rodičia často nesprávnymi stravovacími návykmi privádzajú svoje deti k naberaniu hmotnosti. Samozrejme, návrh vyvolal prudké spoločenské protireakcie. Vláda podľa nich prekročila povolené hranice, z detí robí obete rodičov a vytvára rodinné napätie.

„Nie je to správny spôsob, ako tento problém riešiť,“ povedal Ricardo Fontanet, prezident miestnej pobočky Americkej pediatrickej akadémie. „Prinesie to oveľa viac problémov, pretože sú deti, ktorých nadváha je spôsobená zdravotnými problémami alebo genetickými faktormi.“

Viacerí odborníci považujú návrh zákona za nevhodný, pretože penalizuje a stigmatizuje rodiča. Rodičov by vláda mala podporovať, nie sankcionovať. Zákon, ktorý bude obezitu pokutovať, tento problém drasticky zjednoduší a môže priniesť viac škody, ako úžitku, informuje portál Examiner.com.

V zahraničí navrhli zákon,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu