Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matka a dcéra odmietajú schudnúť, dostanú sociálne dávky: Sme príliš tučné na prácu!

Janice s dcérou Amber vážia dokopy 273 kilogramov Zobraziť galériu (2)
Janice s dcérou Amber vážia dokopy 273 kilogramov (Zdroj: Facebook, YouTube)

LONDÝN - Jednoduchá sociálna alchýmia. „Radšej budeme žiť šťastný tučný život a poberať dávky, ako byť v depresii a štíhle,“ myslí si obézna matka a jej bacuľatá dcéra. Na prácu sú totiž obe príliš korpulentné, preto si vybojovali 30 000 libier ročne (38 695 eur) ako „bolestné“.

Spolu vážia 273 kilogramov a sú také ťažké, že sa občas presúvajú špeciálnym vozidlom – financovným s pomocou daňových poplatníkov. Matka dvoch detí, Janice (44), váži asi 165 kilogramov a s dcérou Amber (25), ktorá je so svojimi 108 kilogramami o niečo štíhlejšia, žijú v dome, ktorý je prispôsobený ich veľkosti.

Janice riadi špeciálny invalidný vozík v hodnote 15 000 libier (19 347 eur) a obe ženy odmietajú svoj život podriadiť prísnej diéte. „Diéta nemá zmysel, nebol by v tom rozdiel,“ svojrázne tvrdí Janice. „Vždy som bola obézna a príliš tučná na to, aby som pracovala, pretože mám skutočný hendikep. Mala by som byť nešťastná, ale ja som šťastná. Toto je cesta, ktorou chcem ísť,“ mieni matka.

Janicina dcéra Amber, ktorá už dva roky nepracuje po tom, ako si zlomila nohu, hovorí, že má obezitu v génoch a preto sa rozhodla, že proti tomu nebude bojovať. Ju ani jej matku by ľudia nemali za tučnotu odsudzovať, vyhlásila. „Nikdy som nediétovala ani nechodila do posilňovne a ani nejedávam veľa zdravého jedla. Je pre mňa prirodzené byť obézna a som rada, že to tak je,“ povedala kyprá slečna.

Konzumujú nezdravé jedlo a necvičia

Obe ženy sa rozhodli, že budú s obezitou kamarátky, pretože sa narodili s touto predispozíciou. Janice aj naďalej kupuje čokoládu a nezdravé jedlo, pretože je lacnejšie, vysvetľuje. Obe majú síce zdravotné problémy, ktoré súvisia s ich hmotnosťou, vrátane cukrovky, vysokého krvného tlaku, artritídy, cholesterolu a problémov so srdcom, no nehodlajú s tým niečo robiť.

Janice sa raz pýtala v nemocnici na možnosti operácie kvôli jej žalúdočným problémom, ale lekár jej povedal, že je na operáciu príliš tučná. „Vtedy som sa rozhodla prestať s diétou,“ povedala Janice, ktorej sa uľavilo, lebo bola zrazu sama sebou a nemusela podnikať žiadne násilné kroky na zmenu. „Ovocie máme rady, ale je veľmi drahé,“ vysvetľuje Janice, ktorá dokonca kupuje papierové taniere, aby nemusela umývať riad. Namiesto zdravých jedál kupujú polotovary, ktoré sa viac finančne oplatia.

Amber dostáva podporu v nezamestnanosti, príspevok na zaplatenie nájomného bytu a tiež nemocenské dávky, pretože má stále problémy s nohou. Janice začala žiadať o peniaze v roku 2006, keď kvôli zdravotným problémom musela opustiť prácu v call centre. Janice bolo povedané, že ak chce pracovať, mala by schudnúť, ale ona sa rozhodla protestovať. Dnes dostáva podporu v nezamestnanosti aj dávky pre zdravotne postihnutých, uvádza Mirror.

„Viac ako desať rokov som prispievala daňovému systému a zaslúžim si peniaze, ktoré dostávam. Nie je to o tom, že by ma netrápili zdravotné riziká. Ale jednoducho som prirodzene príliš tučná na to, aby som pracovala,“ vehementne trvá na svojom Janice.

Janice váži 165 kilogramov
Zobraziť galériu (2)
Janice váži 165 kilogramov  (Zdroj: Facebook, YouTube)

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu