Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ohromujúce odhalenie vedcov: Kvantový experiment dokázal, že vieme zmeniť minulosť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

WASHINGTON – Americkí vedci sa podujali na pozoruhodný experiment, v ktorom zisťovali, či môže čas bežať aj pospiatky. Ukázalo sa, že princípy kvantovej mechaniky ukrývajú ešte nejedno tajomstvo. Vyzerá to tak, že minulosť môže byť s budúcnosťou prepojená tesnejšie, ako si doteraz všetci mysleli.

Doteraz sme boli zvyknutí, že minulosť a prítomnosť rozhoduje o budúcnosti. Ale čo ak to môže byť aj naopak?! Čo ak sa čas správa ako priestor a minulosť s prítomnosťou môže spätne ovplyvňovať budúcnosť? Vedci z Washingtonskej univerzity na čele s profesorom Katerom Murchom totiž zistili, že táto „bláznivá“ hypotéza by vo svete kvantovej mechaniky mohla byť celkom reálna.

V praxi to vyzerá asi tak, že keď poznáme výslednú budúcu časticu, môžeme meniť jej stav v minulosti. Pôsobí to komplikovane, ale inými slovami, tým, že budeme poznať vývoj budúcich udalostí, môžeme zmeniť minulosť. Ak sa experiment ukáže byť skutočne pravdivý, znamenalo by to, že to, čo žijeme v prítomnosti, je vlastne výsledkom budúceho rozhodnutia. Pred vedcami však stojí nová výzva – vytvoriť zariadenie, ktoré by teóriu overilo v praxi.

Vedci doteraz svoju teóriu overili len pri laboratórnom pokuse, keď sledovali kvantový stav dvoch častíc v rôznych fázach ich vývoja. Zistili, že kvantové stavy častíc sa môžu meniť ako dopredu, tak dozadu s vysokou presnosťou predpokladaného výpočtu. Je to niečo podobné, ako s rovnicou, ktorú otočíme. Keď sa pozrieme na udalosti ako na dve súčasné trajektórie, pričom jedna z nich ide dopredu a druhá späť, dostaneme stav zvaný retrodikcia.

Ohromujúce odhalenie vedcov: Kvantový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Vo svete kvantovej mechaniky beží čas dopredu aj dozadu, kým v klasickom svete iba dopredu. Podľa profesora Murcha je to tak, ako keď doma zabudnete kľúče a neviete si spomenúť, kde. V kvantovom svete by však kľúče mohli byť zabudnuté v každej miestnosti domu súčasne. Minulosť totiž mení budúcnosť a naopak. „Zatiaľ však nie je jasné, prečo v našom reálnom svete, ktorý sa skladá z mnohých častíc, ide čas iba dopredu a entropia sa zvyšuje,“ povedal Murch.

Vedci uskutočnili podobné závery už v decembri 2014, keď vyslovili hypotézu, že počas Veľkého tresku vznikli dva vesmíry súčasne. Ten druhý je niečo ako zrkadlovým svetom prvého, ale v čase sa pohybuje späť. Oba časy sa vlastne pohybujú vpred, len v opačnom smere. Hoci zrkadlový vesmír by mal byť rovnaký ako ten náš, mení sa svojím vlastným spôsobom, ale podlieha rovnakým fyzikálnym zákonom. Informáciu priniesol Daily Mail.

Ohromujúce odhalenie vedcov: Kvantový
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu