Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Šialená teória či fakt? Svet, v ktorom žijeme, nie je skutočný!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: dailygalaxy.com)

TOKIO - Vesmír je hologram a všetko čo vidíte, vrátane tohto článku a zariadenia, na ktorom ho čítate, je len obyčajný záznam. S touto bizarnou teóriu prišiel teoretický fyzik Juan Maldacena ešte v roku 1997, no až teraz sa japonským výskumníkom podarilo dokázať, že môže byť skutočne pravdou.

Teoretický fyzik Juan Maldacena v roku 1997 navrhol odvážny model vesmíru, v ktorom sa gravitácia skladá z nekonečne tenkých, vibrujúcich strún. Tie sú podľa neho hologramom udalostí, ktoré sa dejú v jednoduchšom, plochejšom vesmíre, kde gravitácia neexistuje. Maldacenov model tiež naznačuje, že vesmír existuje v deviatich dimenziách priestoru a jednej dimenzii času.

Jeho nápad vyvolal medzi fyzikmi obrovské vzrušenie, pretože ponúka spôsob, akým možno stále neoverenú teóriu strún postaviť na pevných základoch a tiež preto, že rieši zdanlivé rozpory medzi kvantovou fyzikou a Einsteinovou teóriou gravitácie. Táto bizarná teória nebola doteraz nikdy testovaná, no japonskí výskumníci sa rozhodli matematicky dokázať, že svet, v ktorom žijeme, je v skutočnosti jedným veľkým hologramom.

Hologram je spôsob záznamu obrazu, ktorý umožňuje na dvojrozmernej ploche zachytiť trojrozmernú podobu zobrazovaného objektu. Bežne sa s ním stretávame napríklad na kreditných kartách, ktorých dvojrozmerný bezpečnostný čip obsahuje všetky informácie potrebné na zobrazenie trojrozmerného objektu, čo je v tomto prípade náš vesmír. Holografický princíp v podstate tvrdí, že údaje opisujúce objem vesmíru - čím je napríklad aj človek či kométa - môžu byť ukryté v sploštenej, "skutočnej" verzii vesmíru.

Všetky objekty, ktoré kedy spadli do čiernej diery, sa uchovajú ako "pamäť", alebo zlomok údajov, skôr ako nejaké fyzické objekty. V širšom slova zmysle, teória naznačuje, že celý vesmír je 3D projekciou dvojrozmerného alternatívneho vesmíru. Japonský profesor Yoshifumi Hyakutake z Univerzity Ibaraki s cieľom matematicky dokázať holografický princíp, vypočítal vnútornú energiu čiernej diery a preskúmal jej hranice. V samostatnom dokumente zas vypočítal vnútornú energiu alternatívneho vesmíru bez gravitácie.

Šialená teória či fakt?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: space.com)

Ku prekvapeniu všetkých, počítačové výpočty teoretického vesmíru a hraníc čiernej diery sa zhodujú, čo je podľa niektorých presvedčivým dôkazom dvojakej povahy vesmíru. Profesor Maldacena povedal, že číslený dôkaz, že tieto dva zdanlivo nesúrodé svety sú identické, dáva nádej, že gravitačné vlastnosti nášho vesmíru budú môcť byť raz vysvetlené kvantovou teóriou.  

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu