Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Teória Veľkého tresku je skreslená: Vesmír možno nikdy nevznikol, tvrdia vedci!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

EDMONTON - Vesmír podľa kanadských vedcov nemusel vzniknúť počas Veľkého tresku, ako nás učili na fyzike a môže byť dokonca nepredstaviteľne starý. Nová teória by mohla pomôcť vysvetliť aj tajomstvo čiernej hmoty.

„Naša teória naznačuje, že vek vesmíru by mohol byť nekonečný,“ povedal teoretický fyzik z University of Lethbridge v Alberte. Vyzerá to tak, že vesmír nemusí mať vôbec žiadny počiatok. Nová koncepcia tímu kanadských vedcov by dokonca mohla objasniť, čo vlastne tvorí záhadnú čiernu hmotu vesmíru.

Podľa teórie Veľkého tresku sa mal vesmír zrodiť zhruba pred 13, 8 miliardami rokov. Vznikla akási ohnivá guľa z nekonečne hustej hmoty, ktorá explodovala a dala počiatok nášmu vesmíru. Hypotéza je spojená s Einsteinovou teóriou relativity a hovorí o tom, že všetka hmota vesmíru bola kedysi koncentrovaná na jednom mieste. Podľa vedcov to však nemuselo byť celkom tak.

Podľa kvantovej mechaniky je správanie subatomárnych častíc v podstate neisté. Einsteinova teória je však deterministická a ráta s tým, že ak poznáme prírodné zákony, poznáme aj správanie častíc v budúcnosti a minulosti. Teória ale nezachytáva správanie temnej hmoty, ktorá takisto pôsobí gravitačnými silami na objekty. Pomocou kvantovej teórie napokon prišli vedci s tvrdením, že vesmír je nekonečne starý.

Nová rovnica vzniku vesmíru

Vznik vesmíru zrejme súvisí s temnou hmotou, resp. s jej hustotou. Vyzerá to tak, že kozmos by mohol byť tvorený akýmisi superfluidmi z hypotetických častíc ako je gravitón či z ultrastudených neviditeľných častíc známych ako „nervové výbežky“. Pomocou novej rovnice by odborníci chceli zladiť kvantovú teóriu so všeobecnou teóriou relativity.

Tzv. teória strún hovorí o tom, že vesmír kedysi zotrvával v dlhých statických fázach, kým iné hovoria o kozmických skokoch. Najprv bol veľmi malý a potom začal explodovať. Bez ohľadu na to, ako presne vznikol, to vyzerá tak, že v určitej fáze bol veľmi malý. „Teória, že vesmír bol v časoch svojho praveku veľkou ohnivou guľou, je potvrdená,“ uviedol kozmológ Robert Brandenberger z McGill University z Montrealu. „Ak sa ho však pokúsime vrátiť späť do obdobia singularity, nastanú problémy,“ uviedol kozmológ v súvislosti s teóriou Veľkého tresku podľa portálu Livescience.com.

Teória Veľkého tresku je
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock)

 

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu