Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Slováci pozor, na internet unikli živé zábery z desaťtisícok kamier: Odhaľujú aj súkromie!

Slovensko na Insecam.com Zobraziť galériu (5)
Slovensko na Insecam.com (Zdroj: insecam.com)

BRATISLAVA - Ľudia na celom svete si teraz môžu pozrieť, čo sa deje v tom ktorom podniku, kancelárii, reštaurácii či dokonca byte. A to vďaka nezabezpečeným bezpečnostným kamerám, ktorých majitelia zabudli zmeniť heslo, čím sami seba vystavili poriadnemu riziku.

Skontrolovali ste už dnes vašu bezpečnostnú kameru? Že nie? Tak vedzte, že to možno už stihol niekto urobiť za vás. Nedostatok súkromia totiž nemusí byť spôsobený len hackermi či malwerom, ale môže to mať aj oveľa prozaickejší dôvod. Mnohí ľudia si jednoducho zabudnú zmeniť predvolené nastavenie pri inštalácii bezpečnostných kamier pripojených k internetu, a to ich môže stáť práve spomínané súkromie.

Argentína

Slováci pozor, na internet
Zobraziť galériu (5)

Ako informuje portál Mashable.com, novozaložený web Insecam.com odhaľuje túto mizernú úroveň zabezpečenia kamier na pracovné či súkromné účely a poukazuje na diery v ich nastavení. Mnoho kamier využíva len všeobecné IP adresy, je pomerne ľahké dostať k ich administrácii na webovej stránke. Človek potrebuje len užívateľské meno a heslo a razom môže kamery ovládať.

Insecam.com zverejnil desiatky tisíc nezablokovaných webových kamier z celého sveta. Sú medzi nimi aj systémy ako Foscam či Dropcam, ktorý momentálne vlastní spoločnosť Google. Ako dôvod zverejnenia nezabezpečených kamier web uvádza, že tým chce len pripomenúť užívateľom zmenu predvolených bezpečnostných údajov. Mnoho kamier na Insecam.com sú v offline režime. O tých, ktoré sú zapnuté, sa dá na základe IP adresy určiť, v ktorej krajine či dokonca meste sa nachádzajú.

Monako

Slováci pozor, na internet
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: insecam.com)

Na webe nechýbajú ani kamerové systémy zo Slovenska, momentálne je ich tam zhruba sedemnásť. Každú chvíľu je ich čoraz menej, čo je spôsobené tým, že prevádzkovatelia kamier si už zmenili prístupové údaje.

Zopár záberov z Bratislavy

Slovensko na Insecam.com
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: insecam.com)

 

A jeden z Banskej Bystrice

Slovensko na Insecam.com
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: insecam.com)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu