Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Rozzúrený muž: Mladá milenka mu utiekla s iným, dal sa do jeho prenasledovania

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Na tri roky odňatia slobody podmienečne za nebezpečné prenasledovanie soka v láske a nedovolené ozbrojovanie odsúdil dnes senát na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici 57-ročného bývalého policajného vyšetrovateľa Eduarda S. z Trebišova.

Súd tak prekvalifikoval návrh prokurátora, ktorý obžalobu na expolicajta podal za obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy v štádiu príprav a zločin nedovoleného ozbrojovania. Podľa súdu sa nepreukázalo, že Eduard S. pripravoval vraždu muža, ktorý mu prebral o 26 rokov mladšiu milenku. Viaceré dôkazy ho usvedčili, že sa chcel sokovi v láske pomstiť. Nelegálne držanie zbrane sa preukázalo.

Podľa prokurátora Eduard S. od roku 2007 do 23. júla 2009 v Trebišove pripravoval vraždu 40-ročného Alexandra T., lebo mal pomer s jeho milenkou Jaroslavou. Na vykonanie vraždy policajt oslovil troch ľudí a zadovážil aj opakovaciu pušku značky Mauser. Dôkazy o príprave vraždy sa nezistili. Napríklad chýbala plánovitosť, kroky k úspešnému vykonaniu a odmena za to. Senát však nemal žiadne pochybnosti o nelegálnom držaní pušky, ktorú si expolicajt odložil u jedného zo svedkov. 

Expolicajt v záverečnej reči vyhlásil, že skutky nespáchal, vždy si ctil zákon a nikomu by neublížil. Vzťah s mladšou ženou priznal, ale keď ho opustila, nechcel sa za to nikomu pomstiť. Predseda senátu citoval jeho vyjadrenie z odpočúvania telefonátov, podľa ktorého expolicajt vyhlásil, že „toho malého cigáňa treba dzignúť“. Jeho obhajkyňa žiadala oslobodiť ho spod obžaloby, pretože sa nepreukázalo spáchanie žalovaných skutkov. Za ťažko prestaviteľné označila počínanie vyšetrovateľa so sedemnásťročnou praxou, ktorý by pripravoval usmrtenie takými nezmyselnými až naivnými spôsobmi, ako je oslepenie vodiča, či hodenie kameňa do predného skla auta, v ktorom poškodený jazdil. 

Senát v rozsudku tiež zakázal expolicajtovi priblížiť sa k poškodenému Alexandrovi T. na vzdialenosť menšiu ako päť metrov. Alexander s bývalou policajtovou priateľkou Jaroslavou žije v zahraničí a na pojednávaní nebol. V liste súdu tvrdí, že Slovensko vraj opustil, lebo cítil, že jeho život je ohrozený. Jeho výsluch sa uskutočnil v Belgicku formou právnej pomoci. Uplatnil si náhradu škody 50 tisíc eur, ale senát ho odkázal na občianske súdne konanie. Senát stanovil skúšobnú lehotu podmienečného odsúdenia na tri roky, počas ktorých bude expolicajt pod probačným dohľadom súdu. Rozsudok nie je právoplatný, prokurátor i obžalovaný sa k nemu vyjadria v zákonnej lehote.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu