Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Školák (11) našiel obrovský poklad: V rieke, keď si v nej umýval ruky!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Jedenásťročný školák z východnej Číny našiel v rieke obrovský poklad. Ide o bronzový meč starý niekoľkotisíc rokov, informoval spravodajský server BBC News. Hoci by na ňom určite pekne zarobil, nenechal si ho, ale poctivo ho odovzdal kompetentným úradom.

Chlapec menom Jang Ťün-si agentúre Nová Čína povedal, že nahmatal špičku zhrdzavenej dávnej zbrane, keď si umýval ruky v rieke Lao-čou-lin v provincii Ťiang-su. Meč vytiahol z vodného toku a odniesol ho domov, kde sa zbraň rýchlo stala senzáciou pre zvedavých miestnych obyvateľov. Rodina sa potom rozhodla, že nález pošle úradom, aby ho preskúmali.

Školák (11) našiel obrovský
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: anhui tv)

"Niektorí ľudia za meč ponúkali vysoké sumy. Ale vedel som, že by bolo protizákonné túto pamiatku predať," uviedol chlapcov otec Ťin-chaj.

Archeológovia 26 centimetrov dlhý meč datovali podľa použitého materiálu, veľkosti a tvaru do obdobia dynastie Šang alebo Čou. Liou Č'-wej z čínskeho pamiatkového úradu vyhlásil, že meč mohol mať dekoratívne aj praktické použitie. Jeho tvar ale vraj naznačuje, že išlo skôr o symbol postavenia civilného úradníka ako o zbraň určenú k boju. Čínske úrady teraz pripravujú začatie rozsiahlych archeologických vykopávok v rieke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu