Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Hviezdny Gangnam-štýl: Ľudia po plastike vyzerajú ako obete autonehody!

Gangnam láka turistov na plastickú operáciu Zobraziť galériu (3)
Gangnam láka turistov na plastickú operáciu (Zdroj: YouTube)

SOUL - V luxusnej soulskej štvrti Gangnam, ktorú preslávil tanečný hit „Gangnam style“, chodí po uliciach čoraz viac žien s obviazanou tvárou. Hoci vyzerajú ako obete autonehody, stali sa obeťou niečoho iného – najnovšej kórejskej módnej vlny.

Kórejské kultúrne vychytávky ako k-pop („kórejský pop“) alebo sentimentálne seriály sa tešia obrovskej popularite po celej Ázii. Čoraz viac Číňanov však prichádza do Južnej Kórey nielen kvôli nákupom či pamiatkam. Dôvodom je ich túžba po vzhľade obľúbených filmových hviezd.

„Prichádza veľa čínskych pacientov, ktorí chcú vyzerať ako kórejské hviezdy,“ povedal Hong Sung Bum, riaditeľ BK kliniky plastickej chirurgie v Gangname. Práve teraz najviac letí vzhľad Jun Ji-hyun, hviezdy romantického televízneho seriálu s názvom „Moja láska z hviezdy“. Príbehom je nepravdepodobná zápletka: mimozemšťan sa náhodou ocitne na Zemi 400 rokov dozadu a stretne arogantnú filmovú hviezdu, do ktorej sa zamiluje. A zamilovali si ju aj bežné ženy, ktoré prahnú po jej vzhľade, šatníku, ale aj tvári. No nie je to len ženská záležitosť – veľa mužov chce totiž vyzerať ako Kim Soo-hyun, ktorý stvárňuje mimozemského návštevníka.

Hrdinovia seriálu Moja láska
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Skutočnosť, že kórejská vláda presadzuje užšiu hospodársku previazanosť s Čínou, je „vlna kórejskej medicíny“ v kurze. Kórejská organizácia cestovného ruchu pravidelne organizuje prehliadky plastickej chirurgie v Pekingu a Šanghaji, súčasťou ktorých sú aj vystúpenia k-popových spevákov a tanečníkov. Vizážisti v rámci nich ženy učia, ako docieliť make-up kórejských hviezd a lekári radia svojim potencionálnym pacientom. „Hovoríme im, že títo ľudia nie sú len lekári, ale sú to kozmetickí návrhári,“ vysvetlil Kim Su-jin z divízie pre cestovný ruch, ktorý sa zameriava na medicínsky turizmus.

Podľa údajov Kórejskej organizácie pre cestovný ruch absolvovalo minulý rok medicínske ošetrenie v Kórei asi 56-tisíc čínskych návštevníkov, či je o 26,5 percenta viac ako predchádzajúci rok. Odhaduje sa, že v roku 2012 navštívilo Kóreu kvôli plastickej chirurgii 10-tisíc Číňanov, údaje za rok 2013 však ešte chýbajú.

Hviezdny Gangnam-štýl: Ľudia po
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

„Kórejské seriály určite ovplyvnili moje rozhodnutie prísť sem,“ priznala 28-ročná Xu Xiao Hong z Tsingtao, ktorá chce podstúpiť zmenu vzhľadu. „Myslím si, že kórejské herečky sú veľmi krásne,“ dodala štýlová Xu Xiao Hong, starostlivo upravená a moderne oblečená v krátkych šortkách a topánkach na platformách. Mladá žena má vraj príliš výrazné lícne kosti a chce ich upraviť. Bude sa totiž vydávať a na svadobných fotografiách musí vyzerať perfektne. V prípade, že konzultácie s chirurgom pôjdu dobre, prizná sa so svojím zámerom rodine a priateľovi. „Je to veľká operácia krásy.“

Kým najčastejšími operáciami sú viečka v kaukazskom štýle (v hodnote 700 až 1 500 dolárov) a úprava nosa (1500 až 4500 dolárov), značná časť pacientov si želá kontúrovanie tváre, ktoré zahŕňa invazívne sekanie lícnych kostí. Jedna z obzvlášť bežných procedúr, chirurgami nazývaná „operácia super úsmev“, je určená pre pacientov, ktorí si myslia, že majú príliš výraznú bradu.

Aj keď počas operácie môže dôjsť ku komplikáciám, najhorším rizikom ostáva nespokojnosť pacienta. „Toto nie je obchod s oblečením, kde si môžete kúpiť oblečenie, ktoré nosí Jun,“ komentuje Hong Sung Bum. „Keď príde pacient a povie, že chce vyzerať ako ona, všetko s ním dôkladne prekonzultujeme a snažíme sa nájsť kompromis.“

Kórejské plastické šialenstvo vytvára v Číne veľký biznis. Čínske cestovné agentúre ponúkajú prehliadku mesta s kombináciou pobytu na plastickej chirurgii. Plastická chirurgia sa v Gangname stala takou dominantnou, že kliniky plastickej chirurgie sa nachádzajú takmer na každom rohu.

Sediac na nemocničnom lôžku po zákroku, povedala Chen Mao, pacientka BK kliniky v Gangname, že po dosiahnutí 35 rokov začala starnúť rýchlejšie. Do tváre jej vstrekli brušný tuk, aby vyhladili línie. „Chcem vyzerať mlado a týmto postupom môžem mať lepšiu štruktúru tváre,“ povedala Chen Mao, ktorá počas svojho pobytu navštívila pamiatky, pekné reštaurácie a veľa nakupovala. Odhaduje, že tu minula asi 8 000 dolárov. „Viem, že krása kórejských celebrít nie je prirodzená, a tiež viem, že vďačia za svoj vzhľad operáciám v Gangname,“ povedala. „Chcela som byť ako ony a investovať tu svoj ​​čas a peniaze,“ dodala Chen Mao, ktorá ako mnoho iných podľahla trendu dokonalého vzhľadu. Informácie pochádzajú z amerického denníka The Washington Post.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu