Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Slováci patria medzi najväčších „kávičkárov“ na svete

Zobraziť galériu (4)

Národným nápojom Slovákov evidentne nie je iba pivo, borovička, ale aj káva. Vedeli ste, že v rebríčku najväčších konzumentov čierneho moku na svete obsadzujeme šieste miesto?

V pití kávy ďaleko predbiehame Talianov, Turkov či dokonca obyvateľov USA. Podľa štúdie medzinárodnej inštitúcie Euromonitor vypije priemerný Slovák 1,2 šálky kávy za deň. Aj keď je medzi nami veľa tých, ktorí kofeínovú bombu neobľubujú a nepijú ju, priemer vyvažuje veľká časť populácie, ktorá kávu pije. A riadne si jej dopraje.

Na základe dát skúmaných v roku 2012 sa najviac kávy vypije v Holandsku. Tam sa priemerná spotreba vyšplhá až na takmer dva a pol šálky kávy za deň. Holanďania suverénne vedú pred druhými Fínmi (1,9 šálky za deň). Po nich nasledujú Švédi, Dáni a prvú päťku v spotrebe kávy uzatvárajú obyvatelia Nemecka.

Je zaujímavé, že priemerný Holanďan vypije za deň toľko kávy ako priemerný Američan, Brit, Španiel a Francúz dohromady. Ani krajiny ako Taliansko či Turecko známe z filmov, kníh či rozprávania ako veľkí milovníci kávy, jej až tak veľa v porovnaní s obyvateľmi krajiny tulipánov, Škandinávie a tiež našincami nevypijú. Napríklad Taliani sa umiestňujú až na 42. mieste. V TOP krajinách, v ktorých žijú najväčší konzumenti kávy sveta, sa spolu s nami objavujú aj naši susedia – Česká republika a Poľsko. 

Zvykáme si na kvalitu

Časy, kedy sa v našich končinách pila iba zalievaná káva, móda pitia kávy z automatov či boom instantných káv sú už, zdá sa, dávno za nami. Slováci sa stávajú čím ďalej náročnejší „kávičkári“. „Zážitok z kávy ovplyvňuje nielen kvalita kávového zrna, spôsob jeho praženia ale aj technológia, ktorá premení pomleté zrná na nápoj. Za najzdravšiu kávu sa považuje espresso. Lúhuje sa veľmi krátko a vďaka tomu sa do šálky dostanú len telu prospešné látky a tie škodlivé sa nestihnú vyplaviť. Najkvalitnejšie espresso sa pripravuje v kávovare s tlakom čerpadla pätnásť barrov,“ hovorí odborník na prípravu kávy Ondrej Zsilinszky.

Kvalitný kávovar sa odporúča zaobstarať si v špecializovanom obchode. Jednou z novootvorených predajní na Slovensku je aj prevádzka JURA Store na Plynárenskej 1 v Bratislave. Viac o plnoautomatických kávovaroch švajčiarskeho výrobcu, ktoré patria podľa špecialistov medzi najkvalitnejšie, dizajnovo najzaujímavejšie a zároveň najľahšie ovládateľné kávovary určené na bežné používanie v domácnostiach a firmách, nájdete aj na stránke www.jurastore.sk.

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu