Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Veľký krok v dobývaní Marsu: Pozrite na jeho dokonalú mapu

Mars je pre vedcov zrozumiteľnejší ako kedykoľvek predtým Zobraziť galériu (3)
Mars je pre vedcov zrozumiteľnejší ako kedykoľvek predtým (Zdroj: nasa)

TEMPE/RESTON - Astronómovia po celom svete už dlho túžili po možnosti detailne preskúmať povrch Marsu. Teraz sa im to konečne podarí vďaka dátam, ktoré získali z tepelno-senzorickej kamery navrhnutej na Arizonskej štátnej univerzite. S pomocou Termálneho emisného zobrazovacieho systému (THEMIS) a infračervenej kamery vytvorili dokonalú mapu optimalizovanú pre vedeckých výskumníkov.

Nová mapa Marsu bola vyvinutá Robin Fergasonovou z Centra astrogeológie a vedy v Geologickom inštitúte Spojených štátov v Arizone v spolupráci s výskumníkmi z Arizonskej štátnej univerzity. „Teraz sú tieto informácie voľne dostupné pre vedcov aj laickú verejnosť,“ hrdí sa Fergasonová.

Mapa využíva nočné snímky teploty, z ktorej odvodzuje „tepelnú zotrvačnosť“ pre oblasti na Marse s veľkosťou futbalového ihriska. Ide o konštantu, ktorá zisťuje, ako rýchlo sa povrch ochladzuje a ohrieva. Ako sa striedajú deň a noc, jemnozrnné materiály (piesok, prach) rýchlejšie menia teplotu, hodnoty tepelnej zotrvačnosti sú preto nízke. Protipólom sú pevné materiály, ktoré naopak spomaľujú prehrievanie a ochladzovanie, takže tepelná zotrvačnosť je vysoká.

Pôda na Marse obsahuje
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

„Tmavšie oblasti na mape sú v noci chladnejšie, majú nižšiu tepelnú zotrvačnosť, preto pravdepodobne obsahujú jemné častice, ako je prach, bahno alebo jemný piesok,“ vysvetľuje Fergusonová. Teplejšie oblasti sa zase skladajú z hrubšieho piesku, povrchovej krusty, úlomkov skalného podlažia alebo tvoria kombináciu týchto materiálov.

Už pred štyrmi rokmi sa dizajnér kamerového systému THEMIS Philip Christensen z Arizonskej štátnej univerzity použili denné snímky zo systému na vytvorenie globálnej mapy Marsu, ktorá líči reliéf planéty, ako sú krátery, vulkány, výtokové kanály, zosunuté pôdy či stvrdnutú lávu.

Veľký krok v dobývaní
Zobraziť galériu (3)

Obe tieto mapy bude využívať aj NASA, aby našla bezpečné miesta na pristátie na povrchu Marsu pri ďalšom zosadnutí v roku 2020. „Táto mapa obsahuje údaje, ktoré neboli nikdy k dispozícii, umožní regionálne a globálne štúdie o vlastnostiach povrchu. Nemôžem sa dočkať, až ho použijeme pri objavovaní nových pohľadov na nedávne dejiny povrchu Marsu,“ opisuje svoje nadšenie Fergasonová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu