Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Prekrásny bytový dom alebo totálna hlúposť: Pozrite sa, čo za čudo sa chystajú postaviť!

Bytový komplex Biely strom Zobraziť galériu (4)
Bytový komplex Biely strom (Zdroj: Foto: sou fujimoto architects)

MONTPELLIER – Takúto neskutočnú stavbu plánujú vystavať v krátkej dobe vo Francúzsku. Nádherný bytový dom pripomína rozkošatený strom. Bude vysoký 56 metrov a na 17-tich podlažiach bude dokopy 120 bytov. Odborníci však stavbu označili za jednu z architektonických hlúpostí 21. storočia. Tak čo, nevydáte sa o pár rokov na dovolenku do Montpellier?

Bytový dom pripomínajúci obrovský strom je plánovaný tak, aby návštevníkom francúzskeho Montpellier ponúkol dokonalý relax a predovšetkým luxus. Netypická stavba je komplexne vybavená a už samotným zážitkom bude vidieť ju naživo.

Nový komplex, výstižne nazvaný Biely strom (L' Arbre Blanc) má 17 podlaží a svojou netypickou, no prekrásnou stavbou stelesňuje schopnosti architektúry 21. storočia. Ako jeho názov napovedá, neobvyklý tvar budovy berie inšpiráciu zo stromu. Akoby nekonečné schodisko a vystupujúce jednotlivé balkóny vzbudzujú dojem rozkošateného obrovského stromu, čo navodzuje pocit vyrastajúcich konárov z kmeňa.

Prekrásny bytový dom alebo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: sou fujimoto architects)

Unikátny 56 metrov vysoký bytový dom zahŕňa 120 bytových jednotiek a nebytových priestorov spolu s reštauráciou, panoramatický barom a galériou. Komplex ponúka aj prekrásnu terasu s výhľadom na pobrežie a hory.

Množstvo terás a balkónov ponúka priestor na pestovanie kvetín a zelene, pričom návštevníci budú mať dokonalý dojem, že sú priamo v prírode, akoby žili na strome. Biela farby budovy a plánovaná vysadená zeleň v netypickom komplexe bude vytvárať dokonalú ilúziu spojenia prírody s človekom. Hostia tak budú mať dojem, že sú vonku, aj keď budú oddychovať v priestoroch bytového domu.

Prekrásny bytový dom alebo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: sou fujimoto architects)

Prekrásny bytový dom alebo
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Foto: sou fujimoto architects)

Ako uvádza denník Daily Mail, projekt získal veľkú pozornosť po tom, čo ho odborníci zaradil medzi najväčšie architektonické hlúposti 21. storočia. No ide však o prvú budovu, ktorá vyhrala súťaž a bude postavená.

O architektonickú hlúposť ide vtedy, keď je účel budovy považovaný za estetické potešenie. Aj keď Biely strom je stále funkčný, jeho extravagantný dizajn napáda tradičné poňatie architektúry. Stavať by ho mali začať v júli 2015 a dokončenie sa očakáva v decembri 2017.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu