Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Šokujúce priznanie poslanca Smeru o úplatkoch: Vyhrážky bitkou kvôli vile na Kostarike!

Otto Brixi Zobraziť galériu (6)
Otto Brixi (Zdroj: FB, SITA)

BRATISLAVA - Poslanec za Smer Otto Brixi pred nedávnom napísal na svojom profile Facebooku status, ktorým naznačoval možný pokus o úplatok od jednej nebankovej spoločnosti. Vraj keby ponuku lobistov prijme, mohol by si na Kostarike pofajčievať cigary a mávať s kľúčami od nejakého drahého športiaka. Takisto napísal, že by sa musel spreneveriť Bohu a svojim zásadám kvôli ktorým išiel do politiky, aby nejaký návrh od nebankovky prijal. Pod týmto statusom začali pribúdať komentáre ľudí, ktorí na to reagovali. Poslanec sa dokonca s jedným diskutujúcim pochytil a chcel si to vyriešiť stručne ručne!

Poslanci vládneho Smeru Otto Brixi a Anton Martvoň pripravovali sériu zmien, ktoré majú zabrániť úžerníckym praktikám. Medzi najpodstatnejšie zmeny, ktoré navrhovali, mala patriť definícia úžery aj v Občianskom zákonníku a stanovenie maximálnej odplaty za poskytnutie úveru. Komplex zmien by sa mal do praxe zaviesť najmä cez novelu Občianskeho zákonníka, ale aj ďalších piatich zákonov. Ako pri predstavovaní návrhov v stredu uviedli zmeny by sa mali dotýkať aj samotných poskytovateľov nebankových služieb.

Poslanec Brixi na Facebooku pred nedávnom napísal, že keby prijal ponuku od lobistov, ktorým by sa nepáčila navrhovaná novela, tak by si mohol v kľude užívať niekde v Kostarike s cigarkou v ruke. Išlo o tento status:

Šokujúce priznanie poslanca Smeru
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

 

Na status hneď reagoval iný poslanec Miroslav Beblavý. Pýtal sa, prečo nepodá trestné oznámenie, ak takúto ponuku dostal. Na to zareagoval Brixi vyhlásením: "Chlapci,nebudem davat na nikoho za nic TO,nie som ten typ cloveka, ktorý by chcel niekomu za tejto situacie robit zle a zbytocne tak roztacat spiralu zakona."
 

Šokujúce priznanie poslanca Smeru
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

 

Situácia sa vyhrotila, keď jeden s diskutujúcich napísal, že neohlásenie trestného činu je tiež trestné. Na toto ho smerácky poslanec odbil slovami, aby nekonfabuloval a nekonšpiroval. Následne mu dotyčný diskutujúci pohrozil, že od neho "dostane po papuli".

Otto Brixi sa dostal do roztržky s jedným diskutujúcim na vlastnom profile
Zobraziť galériu (6)
Otto Brixi sa dostal do roztržky s jedným diskutujúcim na vlastnom profile  (Zdroj: Facebook)

Brixi sa nechal zjavne vyprovokovať a odpísal, že za "túto vyhrážku ho príde s "partiou" navštíviť aj sám".

Šokujúce priznanie poslanca Smeru
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: FB)

Opýtali sme sa preto samotného poslanca, ako tento status myslel a či naozaj za ním niekto s konkrétnou ponukou prišiel alebo to bolo len také filozofické zamyslenie. Na otázku, čo hovorí na tento status, nám povedal, aby sme nekonfabulovali. Potom dodal "To, čo som napísal, to som napísal. Nebudem sa pre bulvárny denník vyjadrovať," a zložil.

Poslali sme mu preto sms správu s konkrétnymi otázkami, či sa nechce vyjadriť k svojmu statusu a či za ním prišli nejakí konkrétni lobisti. Odpísal nám iba vo všeobecnosti. "Cieľom akejkoľvek nami predloženej legislatívy je široká odborná diskusia so všetkými subjektami, ktorých by sa predmetná legislatívna snaha mohla dotknúť, pričom jediným a legitímnym záujmom je zlepšenie občianskeho, spotrebiteľského a sociálneho postavenia občanov Slovenska. V zmysle tohto, odmietame čo i len hypotetické úvahy na negácii tohto záujmu a všetkého, čo by mala sociálna a spravodlivá legislatíva obsahovať. V tomto duchu sa bez akýchkoľvek konšpirácií a bulvarizácie na Facebooku vyjadril aj pán poslanec Martvoň."

Na konkrétne otázky sme teda odpoveď čakali márne. Musíme len veriť, že poslanci naozaj akékoľvek ponuky lobistov budú odmietať tak, ako pán Brixi a ich konkrétna novela proti úžerníkom bude účinná proti ich nekalým praktikám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu