Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Záhada z púšte Atacama: FOTO ďalšej tajomnej mini bytosti!

Ripley pózuje s tajomným tvorom Zobraziť galériu (3)
Ripley pózuje s tajomným tvorom (Zdroj: Huffington Post)

BRATISLAVA - Pred pár mesiacmi svet obleteli zábery záhadného miniatúrneho tvora, ktorý bol nájdený pred desiatimi rokmi v čilskej púšti Atacama. Nakoniec sa ukázalo, že to bol človek. Najnovšei sa však tento príbeh opäť zamotal. Môže za to kniha o americkom milionárovi, ktorá vyšla začiatkom mája.

Zoznámte sa s Chlapcom Atta, pätnásť centimetrov vysokým stvorením, ktoré tak, ako jeho kolegu, našli v Atacamskej púšti. Nie však v Čile, ale v Peru. Aspoň tak to tvrdí výskumník Neil Thompson, ktorý nedávno vydal knihu pod názvom "A Curious Man: The Strange and Brilliant Life of Robert 'Believe It or Not!' Ripley" (v preklade "Zvedavý muž: Podivný a skvelý život Roberta, verte tomu či nie, Ripleyho".

Boháč a amatérsky antropológ Ripley bol známym fanúšikom kuriozít a zvláštností najrôznejšieho druhu, čoho dôkazom sú mnohé fotografie, ktoré ho s nimi zachytávajú. Na jednej z nich pózuje s malým "človiečikom", ktorý mu stojí na dlani.

Záhada z púšte Atacama:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Huffington Post)

Fotografia pochádza z roku 1933 a onou zakrpatenou bytosťou na nej je už spomínaný "Atta Boy", ktorý podľa autora biografie pochádzal z kmeňa peruánskych indiánov Jivaro. "Na Attu som počas svojho výskumu narazil niekoľkokrát, aj v súvislosti s Ripleym. Roberta fascinovala miniaturizácia ľudského tela," vysvetľuje Thompson. Keďže ale Ripley nezanechal po sebe žiadne poznámky, ktoré by objasňovali Attov pôvod, nevedno, ako a kde sa k nemu dopracoval. Podľa Neila ho považoval za mumifikovaného miničloveka.

Záhada z púšte Atacama:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Huffington Post)

Ďalšou otázkou je, aká je súvislosť medzi Atom z Čile a Attom z Peru. Obaja sú totiž zhruba rovnako veľkí, pochádzajú z tej istej púšte a obklopuje ich rovnaká záhada. Ktovie, či sa ju niekedy podarí objasniť vzhľadom na to, že nikto nevie, kde sa teraz Atta Boy nachádza. Informoval portál Huffington Post.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu