Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Záhada v múzeu: Egyptská socha sa otáča sama od seba!

Socha sa otáča o 180 stupňov Zobraziť galériu (2)
Socha sa otáča o 180 stupňov (Zdroj: YouTube)

MANCHESTER - Pracovníci múzea v anglickom Manchestri riešia obrovskú záhadu. Staroveká egyptská socha, ktorá bola v 20. rokoch minulého storočia nájdená v jednej z hrobiek a je súčasťou stálej expozície, sa totiž sama od seba otáča o polku svojej osi. Kurátori si s ňou nevedia rady.

Bezpečnostné kamery zachytili, ako sa soška stará zhruba štyritisíc rokov za tri dni otočila v sklenenej vitríne o 180 stupňov. V priebehu niekoľkých týždňov sa tak stalo už niekoľkokrát. Nikto sa pritom v inkriminovaný čas v miestnosti nenachádzal.

Záhada v múzeu: Egyptská
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Kurátor múzea Campbell Price ju preto jeden deň narovnal, no socha vysoká 25 centimetrov sa znova pootočila. Dvadsaťdeväťročný egyptológ sa domnieva, že pozná príčinu, prečo sa tak deje. "Starovekí Egypťania verili, že keď je múmia zničená, duša prejde do sošky, ktorá s ňou bola pochovaná," vysvetlil.

Iní experti však majú na vec racionálnejšie vysvetlenie. Podľa nich je rotácia dôsledkom vibrácií, ktoré spôsobujú kroky návštevníkov múzea. Tu ale vyvstáva otázka, prečo sa soška neotáčala už skôr, keďže je v Manchesterskom múzeu viac ako osemdesiat rokov. A podivné je taktiež to, že sa otáča vždy v pravidelnom kruhu. Informoval portál manchestereveningnews.co.uk.

V múzeu sa otáča socha

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu