Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Smutné výročie: Mladíka (†18) pri úteku zastrelili, vykrvácal pri Berlínskom múre!

Mladíci nechali vykrvácať.
Mladíci nechali vykrvácať. (Zdroj: SITA)

BERLÍN/PRAHA - Značné pobúrenie vyvolala vo svete smrť osemnásťročného Petera Fechtera, ktorý sa 17. augusta 1962 pokúsil so svojím kamarátom prebehnúť do západného Berlína cez priechod Kreuzberg. Východonemecký mladík vykrvácal po tom, čo na neho vypálili pohraničníci zo samopalov údajne 24 dávok v sektore, kde sa mladíci pokúsili preskočiť dva metre vysokú stenu.

Po streľbe zostal Fechter ležať v bezvedomí na území, kam ešte nemal prístup nikto zo západnej strany. Napriek opakovaným výzvam amerických vojakov, ktorí strážili druhú stranu, ho strážnici nechali päťdesiat minút bezmocne ležať. Až potom ho pohraničníci odniesli. Fechter na mieste vykrvácal.

Neskôr oficiálne východonemecké úrady informovali, že Fechter v nemocnici podľahol svojim zraneniam. Jeho priateľovi sa podarilo v zdraví utiecť do západnej časti mesta. Po tejto udalosti sa na oboch stranách múru zišli skupinky ľudí. Kým asi 250 Berlínčanov odkazovalo pohraničníkom zo Západu do východnej časti mesta slovo "vrahovia", asi 150 ľudí na druhej strane sa mohlo len mlčky prizerať.

Mená Fechterových vrahov zistil v roku 1995 reportér nemeckej televízie, keď sa preberal zväzkami východonemeckej štátnej bezpečnosti (Stasi). Bývalí hraničiari Rolf Friedrich a Erich Schreiber tak trestu neunikli. V júli 1996 proti nim vzniesli žalobu a v marci nasledujúceho roku ich odsúdili k podmienečným trestom odňatia slobody na 20 respektíve 21 mesiacov. Boli uznaní vinnými zo zabitia a pokusu o zabitie.

Berlínsky múr úspešne prekonalo počas 28 rokov jej existencie podľa západoberlínskej polície celkom 5043 utečencov. Za rovnakú dobu zomrelo pri pokuse opustiť vlasť asi 809 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu