Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Ako tínedžer pristál cez studenú vojnu na Červenom námestí: Teraz úspešný analytik!

Po pristátí na Červenom námestí začali v ruskej armáde čistky.
Po pristátí na Červenom námestí začali v ruskej armáde čistky. (Zdroj: YouTube)

BERLÍN/MOSKVA - Bielorusko na čele s prezidentom Alexandrom Lukašenkom sťahuje zo Švédska personál svojho veľvyslanectva. Diplomatickú roztržku spôsobilo ľahké švédske lietadlo, ktoré preniklo do vzdušného priestoru autokratického štátu a zhodilo stovky plyšových medvedíkov s výzvami na rešpektovanie ľudských práv. Obdobný pokus však zaznamenala história už pred 25 rokmi v čase studenej vojny, kedy Nemec Mathias Rust pristál pri moskovskom Červenom námestí.

Vaše tipy

Amatérsky pilot zo severonemeckého Wedelu pristál so svojou Cessnou pri Červenom námestí 28. mája 1987, kedy vtedajší Sovietsky zväz slávil deň pohraničníkov. Pre komunistické impérium to znamenalo obrovskú potupu, pretože sovietska protilietadlová obrana zlyhala.

Štyridsaťtriročný Rust, ktorý dnes pracuje ako finančný analytik vo Švajčiarsku, rozpráva, že sa počas letu nachádzal v stave podobnom tranzu. "Strážil som kontrolky, letovú hladinu, rýchlosť, prístroje na núdzové riadenie, ale v zásade som mal takmer pocit, akoby som bol mimo seba," hovorí po rokoch. Rovnako ako vtedy trvá aj dnes na tom, že let bral ako mierovú misiu.

Chcel sa vraj stretnúť so sovietskym vodcom Michailom Gorbačovom, a podporiť tak mier a odzbrojenie. Ale stretnutie s ním sa nikdy neuskutočnilo. Po 432 dňoch strávených v moskovskom väzení Rusta 3. augusta 1988 omilostili. Pôvodne bol pritom odsúdený na štyri roky za mrežami.

V Nemecku k 25. výročiu vyšla kniha, ktorá okrem iného rekapituluje výroky pamätníkov k udalosti, vrátane vtedajšieho sovietskeho vodcu Michaila Gorbačova. Historik Ed Stuhler sa kvôli knihe s Rustom osobne stretol a vykreslil ho ako "chlapčensky pôsobiaceho, sympatického" muža, ktorý hovorí severonemeckým dialektom a je plný humoru.

Riaditeľ Centra nemeckých štúdií pri Ruskej akadémii vied Vladislav Belov označil v rozhovore s DPA Rusta za obyčajnú "poznámku pod čiarou" v dejinách nemecko-ruských vzťahov. "Nikdy to nehralo v nemecko-ruských vzťahoch žiadnu úlohu," tvrdí ruský expert.

K najrozšírenejším teóriám sprisahania patrí dodnes tá, podľa ktorej bol celý let inscenovaný, aby mohol Gorbačov prepustiť zástancu tvrdej línie z armády. Narušenie sovietskeho vzdušného priestoru a zlyhanie vzdušnej obrany vtedy Gorbačov využil na do tej doby nevídané čistky v armáde. Prepustených bolo okolo 300 dôstojníkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu