Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Deň, ktorý šokoval svet: Atómová bomba zničila Hirošimu a zabila 140-tisíc ľudí!

Na počesť zosnulých ľudia zapaľovali vonné tyčinky. Zobraziť galériu (4)
Na počesť zosnulých ľudia zapaľovali vonné tyčinky. (Zdroj: SITA)

HIROŠIMA - Desiatky tisíc ľudí, vrátane pozostalých, príbuzných, vládnych predstaviteľov a zahraničných hostí, si dnes v miestnom parku pripomenuli 67. výročie zhodenia americkej atómovej bomby na japonské mesto Hirošima.

Americký bombardér B-29 pomenovaný Enola Gay zhodil  bombu ráno 6. augusta 1945. V posledných dňoch druhej svetovej vojny zabila odhadom 140 000 ľudí.

Hirošimu navštívil Trumanov vnuk,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

O 08.15 h miestneho času, v momente výbuchu, úder zvonu oznámil minútu ticha za obete. Chodci sa zastavili, mierne uklonili a spojili svoje ruky k modlitbe.

Minútou ticha si uctil pamiatku obetí aj japonský premiér Jošihiko Noda.
Zobraziť galériu (4)
Minútou ticha si uctil pamiatku obetí aj japonský premiér Jošihiko Noda.  (Zdroj: SITA)

Na oficiálnej spomienke sa zúčastnilo okolo 50 000 ľudí. Tisíce ďalších sa pripojili k demonštráciám, pochodom, fóram a koncertom na iných miestach Hirošimy, ktoré sú súčasťou globálneho hnutia proti jadrovým zbraniam.

Približne 700 ľudí, vrátane tých, ktorí výbuch atómovej bomby prežili, ako aj osôb evakuovaných z okolia vlani havarovanej jadrovej elektrárne Fukušima, sa tiež zúčastnilo na zhromaždení proti jadrovým zbraniam.

Protijadrové protesty nabrali tento rok v obvykle pokojnom Japonsku na intenzite po tom, čo vláda premiéra Jošihika Nodu v júni nariadila reštartovanie dvoch z 50 jadrových reaktorov, postupne odstavených po vlaňajšej marcovej katastrofe vo Fukušime.

Deň, ktorý šokoval svet:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Starosta Hirošimy Kazu Macui v príhovore vyzval japonskú vládu, aby čo najskôr zaviedla energetickú politiku, ktorá zaistí bezpečnosť a ochranu ľudí.  Noda v reakcii povedal, že vláda vytvorí "energetický mix", založený na svojej politike, ktorá sa nebude spoliehať len na jadrovú energiu.

Spojenecké sily tvrdili, že útoky z roku 1945 priniesli rýchly koniec vojny tým, že urýchlili japonskú kapituláciu, čím sa predišlo miliónom obetí v prípade pozemnej invázie plánovanej na neskôr.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu