Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Zem pod paľbou rádioaktivity: Čaká nás obria slnečná erupcia!

(Zdroj: YouTube)

WASHINGTON - Odborníci z amerického Národného úradu pre letectvo a kozmonautiku (NASA) objavili v uplynulých dňoch rozsiahlu slnečnú škvrnu. Má priemer takmer sto tisíc kilometrov, je teda oveľa väčšia ako planéta Zem. Bude ju možné sledovať aj domácimi teleskopmi, treba však mať dostatočne silné filtre, aby nedošlo k trvalému poškodeniu zraku.

Vedci, ktorí škvrnu skúmajú, sa o svojom objave vyjadrujú ako o "monštre" a predpovedajú obriu slnečnú erupciu, počas ktorej bude planéta Zem vystavená salve rádioaktívnych častíc rútiacich sa vesmírom rýchlosťou 8 miliónov kilometrov za hodinu.

Slnečné škvrny sa často vyskytujú vo dvojiciach. Sú tmavšie ako ich okolie, pretože sú o niečo chladnejšie a tým pádom menej žiaria. Spôsobuje ich zakrivenie magnetického poľa Slnka, ktoré môže vyvolať výron koronálnej hmoty. Tá obsahuje miliardy ton častíc plynov a röntgenového a ultrafialového žiarenia. Ich teplota je pre človeka nepredstaviteľná - okolo sto miliónov stupňov Celzia.

Slnečné búrky môžu okrem spektakulárnych polárnych žiar vyvolať aj negatívne efekty, ako sú magnetické búrky, ktorých vplyvom môžu prestať fungovať satelity alebo elektrické rozvodné siete. Slnečná aktivita prebieha v jedenásťročných cykloch, ten súčasný vrcholí v roku 2013. Na obzore sú tak ďalšie extrémne výkyvy vesmírneho počasia, píšu Novinky.cz.

"Škvrny na Slnku sú v poslednej dobe častejšie a aktívnejšie a budú mať vplyv na milióny ľudí. Môžu mať na svedomí tie najväčšie a najničivejšie slnečné búrky," upozornil Matthew Penn z Národného slnečného observatória v Arizone (NSO). "Počas nasledujúcich dvoch rokov očakávame, že počet viditeľných slnečných škvŕn dosiahne maxima," doplnil s tým, že sa zvýši aj počet solárnych búrok.

Obria škvrna na Slnku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu