Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zem zasiahla geomagnetická búrka: Odklonila lietadlá a vyvolala polárnu žiaru!

Polárna žiara v Kanade Zobraziť galériu (4)
Polárna žiara v Kanade (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Geomagnetická búrka, ktorá vo štvrtok zasiahla Zem, nebola taká silná, ako vedci pôvodne predpokladali a nespôsobila preto žiadne vážnejšie problémy. Stihla však presmerovať niektoré lietadlá a vyvolať krásnu polárnu žiaru.

Odborníci z amerického Národného úradu pre oceán a atmosféru (NOAA) pôvodne očakávali, že búrka dosiahne stupeň G3, nakoniec však šlo len o búrku najslabšieho stupňa G1. Príčinou geomagnetickej búrky boli dve utorkové slnečné erupcie, po ktorých začali zo Slnka unikať nabité častice rýchlosťou 7,2 milióna kilometrov za hodinu.

"Momentálne je táto búrka orientovaná tak, že jej vplyv na magnetické pole Zeme je minimálny. V polárnych oblastiach však spôsobila viaceré poruchy komunikačných systémov, následkom čoho museli niektoré letecké spoločnosti upraviť trasy svojich letov," uviedol Joseph Kunches z NOAA, ktorý však nevylúčil ďalšie solárne erupcie. "Tá časť Slnka, na ktorej sa udiali zatiaľ posledné erupcie, bola v ostatných 24 hodinách pokojná. Ale to sa môže zmeniť," dodal Kunches.

Polárna žiara na Aljaške

Zem zasiahla geomagnetická búrka:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Búrka je súčasťou pravidelného 11-ročného cyklu solárnej aktivity, ktorá by mala dosiahnuť vrchol na budúci rok. Podľa astrofyzika Harlana Spenceho je v ostatných mesiacoch počasie vo vesmíre skutočne nezvyčajne búrlivé.

"Týchto relatívne veľkých solárnych udalostí sme mali v ostatnom desaťročí len niekoľko. Teraz sme mali dve alebo tri, viac-menej tesne po sebe," vyjadril sa. "Je to zjavná predzvesť toho, že sa Slnko zobúdza. Snažíme sa vidieť to v širšom kontexte, a to aj preto, aby sme vedeli, čo by sme mali plánovať v prípade, že sa v budúcnosti stane niečo takéto v extrémnej podobe," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu