Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Úžasné divadlo: Horiaca kométa rozžiarila nočnú oblohu!

Lovejoy sa postarala o úchvatné divadlo Zobraziť galériu (3)
Lovejoy sa postarala o úchvatné divadlo (Zdroj: Wayne England)

ADELAIDE - Na konci minulého roka sa okolo Zeme prehnala kométa, ktorej dali vedci názov Lovejoy. Hoci so sebou nepriniesla žiadne apokalyptické znamenie, jej pohyb nad močarinami pri austrálskom Adelaide bol úžasným zážitkom. Zábery žiariacej kométy zaobstaral fotograf Wayne England.

England, člen juhoaustrálskej astronomickej spoločnosti, sa pokúšal kométu vyfotiť niekoľkokrát. Úspech mal až na Štedrý deň skoro ráno, kedy sa blýskajúci chvost prehnal nad rezerváciou Poocher Swamp. Noc bola vtedy tmavá a voda poskytla ideálnu plochu pre odraz žiariacich telies.

"Kométa mala dva chvosty, jeden sa od druhého v hornej časti ľahko vzďaľoval. Ako by niekto mieril na nebo laserom," opísal England a dodal, že kométu bolo vidieť ešte krátko pred východom slnka, ale potom rýchlo mizla.

Úžasné divadlo: Horiaca kométa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Wayne England)

Kométa Lovejoy získala názov po svojom objaviteľovi, amatérskom astronómovi Terrym Lovejoyovi, ktorý ju pozoroval po prvýkrát vlani v novembri. Kvôli tomu, že ju bolo možné najlepšie pozorovať počas Vianoc, sa jej hovorí tiež "Veľká vianočná kométa 2011".

Úžasné divadlo: Horiaca kométa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Wayne England)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu