Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Prevratná teória: Život na Zemi sa zrodil úplne inak!

ilustračné foto
ilustračné foto

OSNABRUCK - Život na Zemi vznikol vďaka vodnej pare, ktorá prenikla z hlbín planéty. Na povrchu sa potom para pretvorila vo vodu, ktorá tu zostala v malých nádržkách, kde vytvorila ideálne podmienky pre vznik života. Tvrdí to aspoň štúdia medzinárodného tímu vedcov zverejnená v odbornom časopise Proceedings of the National Academy of Sciences. Doteraz sa väčšina vedcov domnievala, že prvé živé organizmy vznikli v morskej vode.

Biofyzik Armen Mulkidjanian z univerzity v Osnabrücku spolu s kolegami zo Spojených štátov a Ruska analyzovali možnú látkovú výmenu a najmä spôsob výživy prvých buniek. Tie podľa nich potrebovali pomerne vysokú koncentráciu zinku, mangánu a fosforu a tiež vysoký pomer draslíka a sodíka. Preto musela byť voda, v ktorej žili, podobná tej z geotermálnych prameňov, aké sú dnes napríklad v americkom národnom parku Yellowstone, tvrdia vedci.

Tím skúmal asi 60 génov, ktoré sú dnes vo všetkých bunkových organizmoch. Podľa Mulkidjaniana boli také gény aj u spoločných predchodcov dnešných bunkových organizmov. Na základe génov mohli výskumníci určiť niektoré proteíny pravekých buniek a to im zase umožnilo usudzovať, akým spôsobom v bunkách prebiehala látková výmena.

Pred niekoľkými miliardami rokov bola Zem podľa vedcov plná sopiek a jej atmosféra sa podobala tej, ktorá je dnes na Venuši alebo Marse. Za týchto podmienok sa vďaka vulkanickým procesom na povrch dostávali vodná para a plyny, ktoré po ochladení utvorili kaluže a malé rybníčky. V nich potom mohli minerály slúžiť ako katalyzátory pri vzniku živých buniek.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu