Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Čaká nás vesmírne divadlo: K Zemi sa blíži superžiarivá kométa!

Panstarrs
Panstarrs (Zdroj: Institute for Astronomy/University of Hawaii)

PRAHA - K Zemi sa blíži kométa, ktorá by mohla byť podľa optimistických predpovedí astronómov najjasnejšou vlasaticou od návštevy Halleyovej kométy v roku 1986. Takéto očakávania by mohla splniť vlani objavená kométa Panstarrs (C/2011 L4), uviedol Jakub Černý na webe Českej astronomickej spoločnosti astro.cz.

Jasnosť kométy je teraz na hrane viditeľnosti veľkými ďalekohľadmi. Jej najväčšie zjasnenie nastane budúci rok na jar. Pretože sa kométa začiatkom tohto roka pohybovala po južnej oblohe, českí vedci ju pozorovali teleskopom z argentínskej pampy. Kométu počas februára zachytili štyrikrát.

Podľa optimistického scenára by jasnosť kométy Panstarrs mala mať zápornú magnitúdu. Takúto jasnosť majú napríklad planéty Venuša, Jupiter či Mars alebo Medzinárodna vesmírna stanica (ISS). Pozorovateľná by bola počas šiestich týždňov. Astronómovia nevylučujú rozpad jej jadra, pri ktorom by sa uvoľnilo množstvo prachu a plynu a kométa by bola ešte jasnejšia s chvostom tiahnucim sa desiatky stupňov po oblohe. Priemer Mesiaca v splne má pol stupňa.

Realisti sa domnievajú, že by kométa Panstarrs mohla mať po oblete Slnka jasnosť okolo jednej magnitúdy a viditeľná by mohla byť mesiac. Aj to je slušná jasnosť, pri kométe najväčšej od roku 1997, kedy bolo možné pozorovať vlasaticu Hale-Bopp. Aj najväčší pesimisti očakávajú, že bude mať jasnosť tri magnitúdy a že bude viditeľná aj bez ďalekohľadu.

Panstarrs pochádza z Oortovho oblaku, ktorý sa nachádza na hranici slnečnej sústavy. Je v ňom podľa astronómov okolo bilióna kometárnych jadier vypudených z vnútorných oblastí slnečnej sústavy krátko po jej vzniku. Vďaka gravitačným poruchám okolitých hviezd sa niektoré z nich vracajú späť k Slnku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu