Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Unikátny experiment potvrdil: Sme mimozemšťania z vesmíru!

Sonda Rosetta má pristáť na kométe.
Sonda Rosetta má pristáť na kométe. (Zdroj: ESA)

PARÍŽ- Francúzski vedci v spolupráci s nemeckými kolegami zrejme priniesli nové dôkazy o tom, že život na Zemi pochádza z vesmíru. Vytvorili umelú kométu v podmienkach, ktoré panujú v kozme, a po niekoľkých dňoch zistili, že sa na nej vytvorili základné organické látky, z ktorých môže vzniknúť DNA. S odvolaním sa na francúzsky výskumný ústav CNRS o tom včera informovala agentúra AFP.

Ak podľa CNRS sú potrebné ešte ďalšie výskumy, aby sa tieto odhady potvrdili, terajšie poznanie naznačuje, že prvé molekulárne štruktúry života sa vytvorili v medzihviezdnom a kométovom priestore ešte predtým, než sa prostredníctvom padajúcich meteoritov a komét dostali na povrch Zeme.

Vedci s experimentom začali v súvislosti s misiou Európskej vesmírnej agentúry, ktorá v roku 2004 vyslala do vesmíru sondu Rosetta, ktorej subsonda má koncom roku 2015 pristáť na kométe 67P/Čurjumov-Gerasimenko a preskúmať jej zloženie. Cieľom experimentu francúzskych a nemeckých odborníkov je snaha do istej miery predpovedať výsledky misie.

Vedci vyrobili v parížskych laboratóriách minikométu v teplote okolo mínus 200 stupňov Celzia a vo vzduchoprázdne. Umiestnili na nej prvky ako fluorid horečnatý, vodu, čpavok a metanol, ktoré navyše ožiarili ultrafialovými lúčmi, teda tak, ako by na ne vo voľnom vesmírnom priestore pôsobilo Slnko.

Po desiatich dňoch sa na povrchu minikomety vytvorilo niekoľko mikrogramov umelých organických látok. Pomocou najmodernejšej techniky výskumníci identifikovali až 26 druhov aminokyselín, z ktorých jedna obsahuje zloženie, ktoré je základom pre peptidové nukleové kyseliny (PNA), teda predchodcu deoxyribonukleovej kyseliny (DNA), ktorá je nositeľkou genetickej informácie prakticky všetkých organizmov.

Prvé aminokyseliny boli zistené na meteoritoch už v 60. rokoch, ale vedci si dlho neboli istí, či si ich kamene doniesli z vesmíru, alebo či sa s nimi dostali do kontaktu až po dopade na Zem.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu