Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Česi v zajatí osudu: Smog ich dusil 11 dní, stratil sa 11.11. o 11:11!

Vyriešenie problémov so smogom na Ostravsku podľa hygienikov potrvá ešte dlho Zobraziť galériu (2)
Vyriešenie problémov so smogom na Ostravsku podľa hygienikov potrvá ešte dlho (Zdroj: infoportaly.cz)

OSTRAVA/BRATISLAVA - Takmer neuveriteľnú hru s číslami predviedli prístroje a počítače, ktoré v ostravskej pobočke Českého hydrometeorologického ústavu merajú koncentráciu prachu v ovzduší. V piatok odvolali signál regulácie, ktorý 11 dní platil na Ostravsku kvôli hustému smogu. Meteorológovia reguláciu, ktorá nariaďuje veľkým firmám kvôli znečistenému ovzdušiu obmedziť výrobu, odvolali 11. 11. 2011 presne o 11.11 h.

Dobrá správa o tom, že vzduch sa na Ostravsku konečne vyčistil, prišla do redakcie portálu novinky.cz od Marka Bruštíka, šéfa oddelenia ochrany ovzdušia moravskosliezskeho krajského úradu.

"Informáciu o tom, že signál regulácie bol zrušený o 11. hodine a 11. minúte, sme naozaj dostali od Českého hydrometeorologického ústavu," uviedol Bruštík.

To potvrdil aj meteorológ Roman Voľný s tým, že nešlo o žiadny zámer, ale naozaj o neplánovanú náhodu, ktorá vyplýva z metodiky spracovania dát.

"Hodinové dáta z predošlej hodiny mávame k dispozícii vždy o desiatej minúte. Chvíľu ešte trvá, než náš pracovník preklikne niekoľko odkazov v počítači. Bola naozaj náhoda, že to pripadlo na jedenástu minútu, nič iné v tom nehľadajte," povedal a podotkol: "Sekundu už sme netrafili, tie sa našťastie nesledujú."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu