Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Krajiny, kde by ste nechceli bývať: Ničí ich extrémne počasie!

Záplavy v Pakistane v roku 2010
Záplavy v Pakistane v roku 2010

DURBAN - Extrémy počasia v roku 2010 najhoršie postihli Pakistan, nasledovala Guatemala a na treťom mieste bola Kolumbia. Vyplynulo to z uverejneného svetového indexu klimatických rizík.

Každoročný zoznam rizikových krajín, ktorý zverejnili popri klimatickom summite OSN v juhoafrickom Durbane, pripravila nemecká mimovládna organizácia Germanwatch po siedmy raz.

Medzi prvými desiatimi krajinami na zozname - najrizikovejšími z hľadiska počasia - boli aj Rusko, Honduras (vzhľadom na ničivé hurikány), Omán, Poľsko, Portugalsko, Čína a Tadžikistan.

Rusko bolo na štvrtom mieste, Čína - najväčší producent emisií na svete - sa ocitla na deviatom mieste po silných záplavách a ďalších extrémoch počasia.

Záplavy boli najväčším problémom aj pre Pakistan, Kolumbiu a Omán. V Pakistane vlani zaplavilo 84 zo 121 okresov, pričom zahynulo 1700 ľudí.

Rusko v roku 2010 zasiahla nemilosrdná vlna horúčav, v dôsledku ktorých zomrelo 55-tisíc ľudí. Vedci z inštitútu výskumu počasia v nemeckom Potsdame dospeli k záveru, že vlnu horúčav v Rusku, ktorá zvýšila ceny obilia, s 80-percentnou pravdepodobnosťou spôsobilo globálne otepľovanie.

Podľa odhadov organizácie Germanwatch zomrelo v rokoch 1991 až 2010 v dôsledku extrémov počasia až 710-tisíc ľudí, pričom za takéto extrémy počasia bolo považovaných 14-tisíc udalostí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu