Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Facebook opäť šokuje: Vytvára profily aj tým, ktorí nechcú!

Max Schrems s dokumentmi o jeho osobe Zobraziť galériu (2)
Max Schrems s dokumentmi o jeho osobe

DUBLIN - Facebook si opäť zavaril. Po tom, ako prednedávnom vysvitlo, že populárna sociálna sieť v skutočnosti nemaže fotografie či správy, ktoré si tam už užívatelia neprajú mať, vyšla najavo ďalšia šokujúca skutočnosť. Írska Komisia pre ochranu údajov (IDPC) prišla s tvrdením, že Facebook vytvára účty aj tým ľuďom, ktorí o to nestoja!

Podľa nich sociálna sieť "mámi" od ostatných užívateľov osobné detaily ako mená, telefónne čísla a emailové adresy o ľuďoch, ktorí na Facebooku zaregistrovaní nie sú. Na základe týchto údajov im potom vytvorí tzv. "tieňový profil".

IDPC svoje obvinenie založila na prípade študenta Maxa Schremsa. Mladík v auguste požiadal sociálnu sieť o to, aby mu zaslala všetky údaje, ktoré o ňom za niekoľko rokov nazhromaždila. Obdržal od nich CD s 1200 stranami obsahujúcimi informácie, ktoré podľa vlastných slov dávno vymazal. Shrems sa teda obrátil na Komisiu pre ochranu údajov, pričom v jeho sťažnosti stojí, že "dáta o jeho osobe Facebook zhromažďoval bez jeho súhlasu a vedomia".

Ak sa preukáže, že sú jeho obvinenia oprávnené, sociálna sieť nebude môcť v spomínanej činnosti pokračovať a bude jej pravdepodobne udelená pokuta.

Hovorca Facebooku Andrew Noyes na margo obvinení uviedol, že "webstránka uchováva mená a emailové adresy tých, ktorým ich priatelia pošlú pozvánku". Robia tak preto, aby mohli svojich užívateľov informovať o tom, keď sa ich známi zaregistrujú na sociálnu sieť. Podľa Noyesa ide o bežnú prax, ku ktorej dochádza aj na ostatných podobne zameraných webových stránkach. Odmietol však tvrdenie, že na Facebooku dochádza k akémukoľvek nezákonnému vytváraniu profilov ľudí, ktorí to sami nechcú.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu