Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Študent zažaluje Facebook: Získal jeho osobné údaje na 1 200 strán!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: btnet.com.tr)

VIEDEŇ/BRATISLAVA - Skupina Európa verzus Facebook, ktorá je zložená z desiatich členov na čele s rakúskym študentom práva Maxom Schremsom (25), sa chystá podať žalobu na najväčšiu sociálnu sieť a bojovať tak za ochranu osobných údajov.

Prípravu žaloby skupina oznámila v utorok a predchádzala jej vlastná 70-stranová správa, ktorá pojednáva o spôsoboch, akými má americký Facebook porušovať európske právo. Podľa Schremsa sa totiž spoločnosť správa príliš benevolentne.

Sťažnosti proti Facebooku sa zrodili z Rakúšanovej žiadosti o sprístupnenie svojich osobných údajov, ktorými sieť disponuje. Od spoločnosti dostal CD obsahujúce 1222 strán dát, ktoré o ňom mala k dispozícii. Vo svojej osobnej zložke našiel niektoré informácie, ktoré ho znepokojili. Aj naďalej sa v nej objavovali príspevky, štuchnutia, odkazy aj priatelia, ktorých zmazaním si bol úplne istý. Boli tu aj chatové a osobné správy, ktoré obsahovali osobné informácie o ňom a jeho priateľoch.

Obavy v ňom vyvolalo aj to, že iné dáta tu naopak chýbali. Napríklad tu neboli info o použití tlačidla "Páči sa mi", ktoré umožňujú užívateľom vytvárať na svojom profile odkazy na iné webové stránky. Chýbali aj podrobnosti o tom, ako s jeho fotografiami naložila technológia rozpoznávania tvárí. Uviedol portál presseurop.eu.

Na základe týchto skutočností vznikla kampaň Európa verzus Facebook, v rámci ktorej Schrems so svojimi priateľmi dali dokopy 22 sťažností na pochybenie pri ochrane osobných údajov, a tie poslali európskej centrále Facebooku, ktorá sídli v Írsku. Ani tým však nedonútili Američanov reagovať podľa svojich predstáv, a tak chcú zájsť až k súdnemu sporu.

„Najprv však musíme získať 100-tisíc eur pre prípad, ak by sme museli zaplatiť všetky súdne poplatky a právnikov Facebooku,“ citoval Schremsa portál ihned.cz, keďže pri prípadnej prehre a ťahanici by mohli ľahko zbankrotovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu