Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Facebook ponúka večný život: Chce informácie aj o mŕtvych!

Stratili ste milovaného človeka? Máte možnosť informovať o tom na Facebooku Zobraziť galériu (2)
Stratili ste milovaného človeka? Máte možnosť informovať o tom na Facebooku (Zdroj: Facebook)

SYDNEY/BRATISLAVA - Sociálna sieť Facebook, ktorá minulý týždeň predstavila projekt Timeline ako náhradu doterajších profilov, prichádza s novou funkciou "Lost a Loved One" (Strata milovanej osoby). Jej súčasťou je napríklad možnosť nahrať fotku mŕtveho, zverejniť dátum či okolnosti smrti. Bez zabezpečenia opt-in alebo out nemajú rodiny zosnulých žiadnu kontrolu nad zdieľaním týchto informácií on-line.

Nová funkcia sa nachádza pod ikonou srdce (Rodina a vzťahy) . Akonáhle si z menu vyberiete "Strata milovanej osoby", otvorí sa pop-up okno, ktoré vás požiada, aby ste označili zosnulého, zadali dátum jeho úmrtia a krátky popis. K dispozícii je aj možnosť nahrať jeho fotografiu.

Facebook ponúka večný život:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Špecialistka na digitálne médiá Fi Bendallová pre portál news.com.au uviedla, že túto funkciu považuje za "hrôzostrašnú". Podľa nej by ľudia nemali označovať osoby, ktoré stratili, bez predchádzajúceho povolenia od užívateľa, ktorému fotografia patrí.

Na druhej strane existujú aj isté výhody, kedy si určité skupiny môžu spoločne zaspomínať na milovaných zosnulých a nájsť vzájomnú podporu. Tie sú však negované tým, že ľudia nemajú nad informáciámi kontrolu.

Facebook odštartoval testovaciu verziu Timelineu, v priebehu niekoľkých týždňov nahradí pôvodné profily u viac než 800 miliónov používateľov už nastálo. "Nechceme navrhnúť len miesto, kde si zavesíte vaše príbehy a aplikácie, chceme z Timelineu urobiť miesto, ktoré hrdo nazvete svojím domovom," povedal zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg.

Facebook prináša aj ďalšie zmeny, pričom niektoré z nich nápadne pripomínajú možnosti, ktoré ponúka nová sociálna sieť Google+. Napríklad, už aj na Facebooku je možné rozdeliť si priateľov do skupín, podobne ako fungujú Kruhy u konkurencie. V takzvanom Tickeri - rámčeku napravo nad chatovacím oknom sa nachádzajú, alebo u niektorých používateľov len budú nachádzať, všetky novinky o priateľoch, teda kto sa s kým priatelí, kto je vo vzťahu alebo kto čo okomentoval. Podobný systém má opäť Google+.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu