Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pod povrchom mesiaca sa má nachádzať obrovský oceán!

Ľadová triešť unikajúca zo Saturnovho mesiaca Enceladus Zobraziť galériu (2)
Ľadová triešť unikajúca zo Saturnovho mesiaca Enceladus

HEIDELBERG - Vzorky materiálu zo Saturnovho mesiaca Enceladus, ktoré v jeho okolí zozbierala sonda Cassini, podporujú teóriu, že pod povrchom tohto telesa sa nachádza rozsiahly oceán slanej vody.

V najnovšom čísle časopisu Nature to oznámil päťčlenný nemecko-britsko-americký tím Franka Postberga z Heidelbergskej univerzity. Skúmali častice ľadovej triešte zachytené detektorom kozmického prachu na palube sondy Cassini počas jej preletov okolo Enceladusa v rokoch 2008 a 2009.

Enceladus je pomerne malý mesiac  s priemerom približne 504 kilometrov. Chocholy častíc vodného ľadu, ktoré z neho unikajú, objavila sonda Cassini už v roku 2005. Chocholy prýštia z oblasti tzv. „tigrích pásov“, puklín pri južnom póle mesiaca. Očividne práve z ich materiálu vznikol slabo svietiaci Saturnov prstenec E, ktorý vyznačuje obežnú dráhu Enceladusa okolo materskej planéty.

Častice zachytené ďalej od Enceladusa sú pomerne malé a s minimom ľadu, čo odráža zloženie prstenca E. Bližšie pri mesiaci však prevládajú pomerne veľké zrnká s vysokým obsahom soli.

„V súčasnosti nie je vierohodné vysvetlenie, ako by mohol vzniknúť stály prúd zrniek s vysokým obsahom soli z tuhého ľadu cez tigrie pásy. Preto sa domnievame, že pod ľadovým povrchom Enceladusa sa nachádza slaná voda,“ povedal Frank Postberg.

Frank Postberg s kolegami uvádza, že častice s vysokým obsahom soli majú podobné zloženie ako naše zemské oceány. Väčšina vyvrhovaného ľadu podľa nich pochádza z vyparovania kvapalnej slanej vody, nie z ľadu na povrchu mesiaca.

Misia Cassini/Huygens je spoločný projekt NASA, Európskej kozmickej agentúry (ESA) a talianskej kozmickej agentúry. Vypustená bola v roku 1997, k Saturnu dorazila v roku 2004 a odvtedy obieha v Saturnovej sústave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu